Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Σε ρυθμούς εκλογών η Πολωνία

Τα προγράμματά τους παρουσίασαν τα δύο μεγάλα κόμματα

Το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και το φιλελεύθερο κόμμα Συνασπισμός Πολιτών παρουσίασαν τα βασικά μέτρα των προγραμμάτων τους κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Οι Πολωνοί θα ψηφίσουν παράλληλα και στο δημοψήφισμα για την μετανάστευση.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη που ανέλαβε την εξουσία το 2015, θέλει να κερδίσει μια τρίτη θητεία. Ωστόσο, έχει αμαυρωθεί από σφοδρές συγκρούσεις με την ΕΕ για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Σε συνέδριο του κόμματος, ο επικεφαλής του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός της Πολωνίας, έδωσε υποσχέσεις για νέες δαπάνες και κοινωνικούς και στρατιωτικούς λόγους σε ένα έθνος που ζει στην σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού με δαπάνες για επιδόματα για πολύτεκνους και συνταξιούχους, που αποτελούν την εκλογική βάση του κόμματος, αλλά και για αγορά οπλισμού.

Ο Συνασπισμός Πολιτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική, να διορθώσει τις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες και να εξασφαλίσει κεφάλαια που έχουν παγώσει. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, υποσχέθηκε επίσης να απαλλάξει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τις πολιτιστικές δραστηριότητες από τους τρέχοντες περιορισμούς και τη λογοκρισία.

Πηγή:euronews

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares