Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα

Για ακόμη μία ημέρα, πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί πολίτες δίνουν τον δικό τους τεράστιο αγώνα για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα σε Ρόδο, Κάρυστο και Κέρκυρα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Η πυρκαγιά στη Ρόδο, για ακόμη ένα βράδυ, ήταν αυτή που απασχόλησε περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οι πυροσβέστες για όγδοη ημέρα παλεύουν να σώσουν ότι μπορούν. Με το πρώτο φως της ημέρας πετούν τα εναέρια μέσα στη Ρόδο. Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην περιοχή Βάτι, όπου υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή πνέουν από το πρωί άνεμοι της τάξεως των τεσσάρων μποφόρ αν και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσμενείς με αναφορές για ισχυρούς ανέμους. Mικρά μέτωπα συνεχίζουν να υπάρχουν στα Μάσσαρα και στον Απόλλωνα με τους κατοίκους να μάχονται όλη τη νύχτα για να μην περάσει η φωτιά μέσα στα χωριά τους.

Οι επίγειες δυνάμεις αντιμετώπιζαν όλη τη νύχτα τα ενεργά μέτωπα στο Γεννάδι και στο χωριό Βάτι καθώς και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι. Μάλιστα, οι κάτοικοι σε Κάλαθο, Μαλώνα, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βατί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Δραματική παραμένει η κατάσταση και στην Κάρυστο όπου μέσα στη νύχτα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός.
Νέες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα μέσα στη νύχτα κάνουν άλλαξαν το σκηνικό που επικρατούσε μέχρι τα μεσάνυχτα, προκαλώντας ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Καλύτερη είναι η κατάσταση σε Αίγιο όπου υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις στο Φαράγγι του Βουραϊκού και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα συνδράμοντας στις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν με αυταπάρνηση όλο το βράδυ.

Eντολή εκκένωσης μέσα στη νύχτα στον Πλατανιστό

Στην Κάρυστο ανησυχία προκάλεσε το μήνυμα που στάλθηκε μέσω 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός στις 01:51 τα ξημερώματα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Το μήνυμα ανέφερε: « Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί και οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Άγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί. Στο άλλο μεγάλο μέτωπο οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί. Το βράδυ η υγρασία στο νησί διευκόλυνε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Νέες αναζωπυρώσεις στην Κέρκυρα

Δύσκολα είναι τα πράγματα από τα ξημερώματα στην Κέρκυρα όπου μέσα στη νύχτα, λόγω των αναζωπυρώσεων δόθηκε στην Παλιά Περίθεια, όπου υπάρχουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις. Οι φλόγες έχουν φορά πια προς το χωριό Λούτσες. Μικρές αναζωπυρώσεις στο Φαράγγι του Βουραϊκού κρατούν σε εγρήγορση τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Αίγιο. Το Διακοπτό έχει κατακλυστεί από μαύρο καπνό και τεράστιες περιοχές είναι καμμένες, σε μια εικόνα αποκαρδιωτική.

newsbreak

Shares