Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε πτωτική τροχιά η Wall

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street, διευρύνοντας τις βαριές απώλειες τους από την προηγούμενη εβδομάδα καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 στο κλίμα ασφυξίας που διαμορφώνει η πρωτοφανής σε ταχύτητα και μέγεθος σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες.

Ο δείκτης S&P 500 έχασε 2,1% την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου. Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 1,7%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 2,7%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε μια επώδυνη ύφεση τους επόμενους μήνες καθώς η νομισματική πολιτική σε κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη ευθυγραμμίζεται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, όπως η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες, αύξησαν και πάλι τα επιτόκια τους αυτό τον μήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν προαναγγείλει και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα μπει σε καθοδική τροχιά σε βιώσιμη βάση. Τόσο η Fed, όσο και η ΕΚΤ, έχουν εξάλλου αφήσει να εννοηθεί ότι ακόμα και όταν φτάσουν το τερματικό τους επιτόκιο, δεν θα βιαστούν να μειώσουν και πάλι το κόστος δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 162,92 μονάδες ή -0,49% και έκλεισε στις 32.757,54 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 34,70 μονάδες ή -0,90% στις 3.817,66 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 159,38 μονάδες ή -1,49% και έκλεισε στις 10.546,03 μονάδες.

Οι δείκτες κατάφεραν πάντως να περιορίσουν τις απώλειες τους που ξεπέρασαν νωρίτερα τις 300 μονάδες για τον Dow Jones, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq 100 βρέθηκαν να χάνουν έως 1,4% και 1,7% αντίστοιχα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones δέκα έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ηWalgreens Boots Alliance με κέρδη 0,27 δολ. ή σε ποσοστό 0,69% στα 39,32 δολ. και ακολούθησαν Chevron με κέρδη 0,69% στα 169,88 δολ. και η JPMorgan Chase με κέρδη 0,60% στα 130,06 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Walt Disney (-4,77%), Nike (-2,74%) και Home Depot (-1,86%).

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης για την εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ υποχώρησε για κάθε μήνα του 2022, διολισθαίνοντας τον Δεκέμβριο σε χαμηλό άνω των 10 ετών με την εξαίρεση της περιόδου της πανδημίας, καθώς το ράλι των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και το υψηλό κόστος κατασκευής πλήττουν σοβαρά τη βιομηχανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών (National Association of Home Builders – NAHB) και της Wells Fargo υποχώρησε άλλες δύο μονάδες αυτό τον μήνα στο 31, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012 με την εξαίρεση της περιόδου κατά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19.

Ο δείκτης υποχωρεί συνεχώς αυτό το έτος σημειώνοντας το μεγαλύτερο αρνητικό σερί στην ιστορία της έρευνας.

Πηγή: capital.gr

Shares