Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε προσωρινή βάση στην Αρκτική πλέει Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιό της

Το νεότερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Στρατηγός Τσουβόροφ» του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο δύναται να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, πλέει προς προσωρινή βάση του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Τρίτη (17/1).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στο εν λόγω πρακτορείο, το υποβρύχιο «Στρατηγός Τσουβόροφ», το οποίο μέχρι πρότινος βρισκόταν σε ναυπηγείο, πλέει από τη Σεβεροντβίνσκ προς «προσωρινή βάση του Βόρειου Στόλου».

Επισημαίνεται ότι, το στρατηγικό υποβρύχιο εντάχθηκε επίσημα στον ρωσικό στόλο στα τέλη του 2022, με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόκειται να ενταχθεί στον Στόλο του Ειρηνικού. Η νέα έδρα αναμένεται να βρίσκεται στη βάση υποβρυχίων Ρεμπάτσι στη χερσόνησο Καμτσάτκα, το καλοκαίρι.

Αποτελείται το έκτο σκάφος κλάσης Borei —μικρότερων και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμων υποβρυχίων— που αποκτά το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Το «Στρατηγός Τσουβόροφ» είναι ικανό να εκτοξεύσει ως και 16 βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, έκαστο εκ των οποίων μπορεί να φέρει πάνω από μια πυρηνική κεφαλή.

 

cnn.gr

Shares