Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σε πολιτική απόγνωση η κυβέρνηση – Φώτο ντοκουμέντα

Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκης και ο φωτογραφικός φακός “έπιασε” το βαρύ κλίμα που επικρατούσε.

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου με αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης την ενημέρωση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τα θέματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε ήδη δώσει διαβεβαιώσεις πως η τραγωδία “θα διερευνηθεί εξαντλητικά καθώς η οδύνη πρέπει να βρει μία κάθαρση”. Τόνισε πως ο σιδηρόδρομος θα επανεκκινήσει μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις “απόλυτης ασφάλειας”, έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση, η οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα.

Κατά τη δική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη “συγγνώμη” που είχε ζητήσει το Σαββατοκύριακο, η οποία βέβαια είχε “συνοδευτεί” από δακρυγόνα και καταστολή της μεγάλης διαδήλωσης που ακολούθησε. Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην τοποθέτηση που είχε κάνει μετά το δυστύχημα περί ανθρώπινου λάθους, τονίζοντας πως υπήρξε “σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων”.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “φταίμε όλοι” για το δυστύχημα, ενώ και εκείνος υποσχέθηκε διαφάνεια ερευνών και απόδοσης ευθυνών σε όποιον τομέα πρέπει. Να τονιστεί εδώ βέβαια πως έχει προηγηθεί επιστολή του προς τον επικεφαλής των εισαγγελικών ερευνών, κ. Ντογιάκο, σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση – δια στόματος Γ. Οικονόμου – πως ο παραιτηθείς Κώστας Αχ. Καραμανλής, αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου τη ψήφο στις Σέρρες.

 

Μετά την επιστολή Μητσοτάκη μάλιστα, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος που ερευνά και την υπόθεση των υποκλοπών, αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2017, εκείνο που είχε λάβει χώρα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα των ερευνών για τα Τέμπη, αλλά και για το αν τελικά οι ευθύνες θα φτάσουν σε κάθε αρμόδιο και σε κάθε επίπεδο, με δίκαιο και καθαρό τρόπο, χωρίς αποπροσανατολισμό.

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε (ξανά) παρεμβάσεις για την ασφάλεια των μεταφορών, τις οποίες βέβαια η δική του κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο του 2019, σε πανηγυρικούς τόνους, ενώ δήλωσε πως οι οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων θα στηριχθούν ηθικά και ψυχολογικά. Όλα αυτά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η νομική οδός εξαρτάται από πολλαπλές και διαφορετικές συνισταμένες. Τι απουσίαζε από τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο υπουργικό; Κάποια διατύπωση περί ενίσχυσης του προσωπικού στον ΟΣΕ, μιας και από 1100 που ήταν οι εργαζόμενοι το 2018 (ήδη μειωμένοι κατά πολύ), πλέον είναι λιγότεροι από 750, όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι ίδιοι, σε ανακοινώσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στο υπουργικό Συμβούλιο, μία ημέρα μετά τις μεγαλειώδεις πορείες – απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ήταν βαρύ. Είναι ξεκάθαρο πως θέλοντας και μη, οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αφουγκραστεί την αποδοκιμασία και την οργή του κόσμου, και αν μη τι άλλο είναι αρκετά προβληματισμένοι ως προς τη διαχείριση των πολιτικών επιλογών, μέσα σε ένα τοξικό επικοινωνιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία με δηλώσεις σαν εκείνες του Άδωνι Γεωργιάδη, να ρίχνουν “λάδι στη φωτιά”. “Αν έλεγε ο Καραμανλής ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στα τρένα, δεν θα έμπαινε κανείς” έλεγε συγκεκριμένα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρέχοντας απόλυτη κάλυψη με τον πλέον κυνικό και αμοραλιστικό τρόπο, στον τέως υπουργό Μεταφορών. Και βέβαια, οι επιθέσεις στους δημοσιογράφους που τολμούν να ασκήσουν κριτική από το “βήμα” τους συνεχίζονται δυναμικά, και αναμένονται άλλωστε να ενταθούν όσο θα κινούμαστε προς τις εκλογές.

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

Η κατήφεια στο Υπουργικό

 

news247.gr

Shares