Παρασκευή , 23 Φεβρουαρίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε ΠΑΝΙΚΟ το Βερολίνο: “Το Brexit φέρνει χάος σε όλη την Ευρώπη”…

«Χάος» αναμένει στην Γερμανία σε περίπτωση «άτακτου» Brexit, λέει ο αρμόδιος των Φιλελευθέρων (FDΡ) για την εξωτερική πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ και εξηγεί ότι η κυβέρνηση είναι «αμελώς απροετοίμαστη» για τις συνέπειες. Ο κ. Λάμπσντορφ δικαιολογεί μεταξύ άλλων και την κριτική των ΗΠΑ για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών του Βερολίνου και τονίζει ότι «η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος».

«Οι 120.000 Βρετανοί που ζουν στην Γερμανία απλώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί μετά την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Αν για παράδειγμα θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται επίδομα για τα παιδιά τους ή αν θα πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα αλλοδαπών προκειμένου να μπορούν να μείνουν στην Γερμανία. Οδεύουμε προς το απόλυτο χάος», δηλώνει ο κ. Λάμπσντορφ στην εφημερίδα «Die Welt» και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, επισημαίνει ότι θα το ήθελε, αλλά δεν το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό, ενώ τονίζει ότι και μια απόρριψη του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος θα προκαλούσε κρίση δημοκρατικών θεσμών στην Βρετανία.

Ερωτώμενος σχετικά με την κριτική που ασκεί ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ για την αποτυχία της Γερμανίας να φθάσει τους στόχους αμυντικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί στο ΝΑΤΟ, ο φιλελεύθερος πολιτικός παραδέχεται ότι υπήρξαν κάποιες υπερβολές από όλες τις πλευρές σε ό,τι αφορά τις διατυπώσεις, σημειώνει μάλιστα ότι διαφωνεί με τον αντιπρόεδρο του κόμματός του Βόλφγκανγκ Κουμπίκι που ζήτησε την αποπομπή του αμερικανού διπλωμάτη και τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τις ΗΠΑ. «Υπό μία έννοια, ένας πρέσβης όπως ο Γκρενέλ είναι πραγματικά παραγωγικός. Καθιστά σαφές στο Βερολίνο ότι η Ουάσιγκτον έχει πολιτικά αλλάξει θεμελιωδώς. Με τις απολύτως σαφείς δηλώσεις του κάποιοι στο Βερολίνο θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις ψευδαισθήσεις ότι με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ απλώς υπήρξε μια μικρή παράκαμψη. Ο Γκρενέλ είναι κάποιος που σκέφτεται και συμπεριφέρεται πολύ συναφώς με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι αυθεντικός εκπρόσωπος της κυβέρνησής του. Κι αυτό δεν είναι κακό για έναν πρέσβη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπσντορφ και προσθέτει ότι οι Αμερικανοί έχουν δίκιο στην κριτική τους έναντι της Γερμανίας, η οποία, όπως έγραψαν οι New York Times δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τις αμερικανογερμανικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη. «Επί της ουσίας ο πρέσβης Γκρενέλ είχε απόλυτο δίκιο: η Γερμανία δεν κρατά τον λόγο της σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες. Και όποιος πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί θα εξαφανιστούν εάν φύγει από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λάθος. Οι Δημοκρατικοί βλέπουν το θέμα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (…) Η Γερμανία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος. Η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις για την διεθνή συνεργασία, δεν τηρεί την δέσμευσή της και με τις πράξεις τις δείχνει το ακριβώς αντίθετο», τονίζει.

Κριτική για την στάση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ όμως ασκεί ο κ. Αλεξάντερ Λάμπσντορφ και σε ό,τι αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το κόμμα του ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, κάνοντας λόγο για «τεχνάσματα της CDU προκειμένου ενόψει ευρωεκλογών να καλυφθεί το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες είναι απολύτως αναξιόπιστοι».

militaire.gr

Shares