Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σε κλοιό επιτήρησης Αιγαίο και Αν. Μεσόγειος από τα τουρκικά drones…

του Νίκου Μελέτη,
Σε ασφυκτικό κλοιό εναέριας επιτήρησης έχει θέσει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, ενεργοποιώντας καθημερινά πλέον τα τουρκικής κατασκευής UAV…τα οποία πετούν όχι μόνο στις περιοχές που βρίσκονται τα δυο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα αλλά και σε όλο το μήκος του Αιγαίου.

Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον σε μια πτήση στην Ανατολική Μεσόγειο επρόκειτο για UAV ANKA, τα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενεργοποίηση των Bayraktar Tactical Block 2 (TB2).

Τα τουρκικά TB2 είναι οπλισμένα και όπως ανέφεραν τουρκικά δημοσιεύματα η Τουρκία επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθεί «παρενόχληση» των δραστηριοτήτων των τουρκικών γεωτρύπανων αλλά και του ερευνητικού σκάφους Barbaros. Κοντά στα γεωτρύπανα και στο Barbaros πλέουν τουρκικά πολεμικά σκάφη ενώ τουρκικά μαχητικά κάνουν συχνά πτήσεις πάνω από τα γεωτρύπανα αν και βεβαίως κανείς δεν έχει δείξει πρόθεση για «στρατικοποίηση» της κρίσης.

Η Μιλιέτ δημοσιεύει δηλώσεις του τούρκου απόστρατου ναυάρχου Τσεμ Γκιουρντενίζ ο οποίος υποστηρίζει ότι η χρήση πλέον των οπλισμένων UAV αλλάζουν τους όρους του παιγνιδιού στο Αιγαίο. Τα Bayraktar TB2 μπορούν να μεταφέρουν σχεδόν 1,5, κάμερες και οπλισμό, μπορεί να πετά σε ύψος 27.030 ποδιών για διάστημα 24 ωρών και μπορεί να επιχειρεί μέρα και νύχτα.

Εκτελώντας επιχειρήσεις επιτήρησης, παρακολούθησης και συλλογής στοιχείων το Bayraktar TB2 έχει την δυνατότητα να μεταδίδει εικόνα live στο κέντρο Επιχειρήσεων, να εντοπίζει και να πλήττει στόχους.

Οι πτήσεις των τουρκικών UAV σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι καθημερινές και διαρκούν τις τελευταίες ημέρες άνω των πέντε ωρών και σαρώνουν με τα ραντάρ τους κάθε κίνηση στην θαλάσσια περιοχή.

Όπως μάλιστα καταγράφεται και από το στίγμα της πτήσης τους τα UAV’s πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις και κάνουν κύκλους πάνω από «ύποπτα» σκάφη που πλέουν κοντά στα δυο τουρκικά γεωτρύπανα.

kostasxan.blogspot.com
Shares