Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές-Σήμερα οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία …

Ανοίγει σήμερα της χαρτιά της για την πορεία της οικονομίας η Κομισιόν. Στις προηγούμενες προβλέψεις, της εκτιμούσε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο.

Ταυτόχρονα ξεκινούν οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με πρώτο θέμα στην σχετική ατζέντα το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ξεκινούν έναν αγώνα διαρκείας, προκειμένου να ισορροπήσουν ανάμεσα στην πραγματικότητα, αλλά και σε αυτό που πρέπει να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Ήδη ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγησης της Οικονομίας η οποία θα γίνει ωστόσο σε στάδια. Η τελική ετυμηγορία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στις 20 Σεπτεμβρίου και θα στηρίζεται στα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Επιτάχυνση εισπράξεων χρεών και ιδιωτικοποιήσεων

Πρώτο στην λίστα είναι το πτωχευτικό δίκαιο που αποτελεί το βασικότερο σημείο της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως και το τέλος του μήνα. Επίσης στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η μείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και σε πολλά πεδία παρεμβάσεων στις αγορές.

Όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μία σαφής εικόνα θα υπάρχει μέχρι το τέλος της εβδομάδος, έτσι ώστε την επόμενη που θα ξεκινήσουν οι επαφές με τους επικεφαλής των δανειστών να έχει διαμορφωθεί ένα καλό επίπεδο συζήτησης.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Παράλληλα σήμερα θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ανακοίνωση των θερινών προβλέψεών της για την πορεία της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε για την Ελλάδα ύφεση πιο μεγάλη από αυτή του μέσου όρου της ΕΕ. Μένει να επιβεβαιωθεί αν εμμένει σε αυτές τις εκτιμήσεις.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ταμείο Ανάκαμψης, που το πλαίσιο είναι ακόμη αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί ειδικούς όρους πέραν των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής της 17ης  Ιουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ να επιχειρούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση.

Η ελληνική πρόταση

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά παράλληλα ετοιμάζει δική της πρόταση με τον Πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στο γραφείο του το πρώτο πόρισμα των “σοφών” υπό τον Χρ. Πισσαρίδη. Αφορά στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα ενσωματωθεί στο 4ετές (ή 2ετές σύμφωνα με πιέσεις κρατών – μελών της ΕΕ) σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων των 32 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα υπάρξει μία αποτίμηση των προτάσεων της Κομισιόν για το αποκαλούμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», αλλά και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup στην θέση του Μ. Σεντένο που αποχωρεί.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο τέλος Ιουλίου, θα δημοσιοποιηθεί, μία ακόμη έκθεση αυτή του ΟΟΣΑ, για την ελληνική οικονομία που περιλαμβάνει αναλυτικές προβλέψεις αλλά και συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

newsit

Shares