Κυριακή , 9 Μάϊος 2021
Τελευταία Νέα

Σε ετοιμότητα Ισραηλινοί κομάντος & υποβρύχια στην Ερυθρά θάλασσα – Μαχητικά κατά ιρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο με την παρουσία Ισραηλινών υποβρυχίων και επίλεκτων υποβρύχιων κομάντος

Σύμφωνα με λιβανέζικες στρατιωτικές πηγές, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Τελ Αβίβ έστειλε την πλέον επίλεκτη ειδική μονάδα, Shayetet 13, και έναν υποβρύχιο στόλο στην Ερυθρά Θάλασσα για να αντιμετωπίσει τις πολεμικές κινήσεις του Ιράν.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ο υποβρύχιος στόλος και η μονάδα υποβρυχίων καταστροφών διαθέτουν ισχυρότατα όπλα στην διάθεση τους.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αποστολή υποβρυχίων στην περιοχή είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς το Ιράν, το οποίο διεξάγει πολεμικές ασκήσεις, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά κεκαλυμμένες κινήσεις για κάτι ακόμα πιο σοβαρό στην περιοχή.

Το Ιράν ως γνωστόν κατηγορεί το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Φαχρίτζαντ με ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πριν αρκετό διάστημα. Πηγές στο Ιράν εκτιμούν ότι η ευκαιρία της Τεχεράνης για να εκδικηθεί την εξουδετέρωση του Κασέμ Σολεϊμάνι, δεν έχει ακόμη περάσει.

Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek ισχυρίζεται ότι το Ιράν έχει αναπτύξει εκατοντάδες μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην Υεμένη, επειδή φοβάται μια στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο δείχνουν ισχυρές ιρανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Το Ιράν έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahid-136 στη βόρεια Υεμένη, πιθανόν με σκοπό την επίθεση σε διάφορους στόχους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπως στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, και στόχοι εντός της Σαουδικής Αραβίας ή του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη είναι ο κύριος σύμμαχος των Hutus στην Υεμένη, γνωστό και ως Κίνημα Ansarala. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ομάδες και οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το ισραηλινό κράτος, ενώ από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ ανησυχεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Τελ Αβίβ ανησυχεί για την απόκτηση ιρανικών πυρηνικών όπλων, τα οποία πιθανότατα θα εξοπλίσουν τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, μεγάλο μέρος των οποίων ήδη στοχεύουν ισραηλινή επικράτεια.

Εν τω μεταξύ, “άγνωστα” μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν την Τρίτη το βράδυ στην περιοχή Jurf Sakhar, βόρεια της ιρακινής επαρχίας της Βαβυλώνας, λόγω της παρουσίας των ιρανικών πολιτοφυλακών Kata’ib Hezbollah που υποστηρίζονται από το Ιράν, σκοτώνοντας έξι στρατιώτες.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τα θύματα μεταξύ των δυνάμεων του ιρακινού στρατού που υπήρχαν στην περιοχή.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο δεκάδες αποθήκες και τοποθεσίες που ανήκουν σε φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές και το Ιρανικό Σώμα Επαναστατικών Φρουρών (IRGC).

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών κεφαλών από την Τεχεράνη, κάτι που οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει. Για αυτό όλα τα σενάρια είναι ανοικτά ακόμη και ενός νέου πολέμου στον Περσικό με στόχο τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις των Ιρανών, σύμφωνα με δηλώνεις Ισραηλινών αξιωματούχων.

 

Γιώργος Μοτσάκος /pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares