Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του βαμβακιού – Φόβοι για αύξηση τιμών στα παντελόνια τζιν

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του βαμβακιού ξεπέρασαν σε αξία το 1 δολάριο η λίβρα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα εμπόδια στη ναυτιλία απειλούν την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξάνοντας το κόστος για ρούχα σε όλο τον κόσμο.

Στη Νέα Υόρκη, το βαμβάκι παράδοσης Δεκεμβρίου “σκαρφάλωσε” στα 1,005 δολάρια η λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011. Η τιμή αυξήθηκε φέτος κατά 28% καθώς η εξαιρετικά ενισχυμένη ζήτηση, ειδικά από την Κίνα, συνδυάζεται με διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας και το χάος που προκλήθηκε από το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς.

Οι υψηλότερες τιμές στις ίνες σημαίνει ότι το κόστος για την κατασκευή ρούχων θα αυξηθεί. Οι έμποροι λιανικής μπορεί να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν αυτά τα έξοδα στους πελάτες, με αποτέλεσμα τον πληθωρισμό στα πάντα, από μπλουζάκια μέχρι τζιν, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση και να συμπιέσει τα περιθώρια για κατασκευαστές ενδυμάτων όπως η Levi Strauss & Co.

Το βαμβάκι αναμένεται να δει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παγκόσμια ελλείμματα εφοδιασμού και η Κίνα, ο κορυφαίος χρήστης, χρειάζεται νέες πηγές ινών για την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία εν μέσω διεθνών αντιδράσεων σχετικά με τις εργασιακές παραβιάσεις στο Σιντζιάνγκ, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής της. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές προϊόντων βαμβακιού από εκεί νωρίτερα φέτος.

Άλλες βασικές αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ινδία αντιμετωπίζουν προβλήματα καλλιέργειας. Το Μεξικό, ένας σημαντικός αγοραστής, πρόκειται να αγοράσει τις περισσότερες αμερικανικές ίνες εδώ και 11 χρόνια. Οι αμερικανικές εξαγωγές τη σεζόν 2020-21 που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 15 ετών, στα 16,4 εκατομμύρια δέματα, που προκλήθηκαν από τα ρεκόρ στις εισαγωγές παγκοσμίως. Η Κίνα ξεπέρασε το Βιετνάμ ως ο μεγαλύτερος προορισμό για το βαμβάκι των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Οι τελευταίες ανησυχίες για τον εφοδιασμό έρχονται από την Ινδία, όπου η καλλιέργεια στο Παντζάμπ αποτυγχάνει λόγω της ασθένειας των σκουληκιών, δήλωσε η Judy Ganes, πρόεδρος της J. Ganes Consulting.

capital.gr

Shares