Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σε επιφυλακή για «θερμό καλοκαίρι»: «Τείχος» στον Έβρο, επαγρύπνηση στα νησιά για την επέτειο της Άλωσης

ellada_tourkia_entasi_art

 

Πιθανή η περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων – Πώς ο Ερντογάν θα επιδιώξει να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό και κοινωνικό κλίμα – «Επιλέγουμε εμείς τον χρόνο και τον τρόπο που θα απαντήσουμε», διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας


Σε πλήρη εγρήγορση παραμένει η Αθήνα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη «θερμού καλοκαιριού» με αφορμή το εσωτερικό αδιέξοδο της Άγκυρας, εξαιτίας του οποίου ως πιθανή εκτιμούν την περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα τόσο μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, όσο και διεθνείς αναλυτές. Στο κλίμα επαγρύπνησης που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιολογούνται καθημερινά οι συνθήκες πίεσης προς την Ελλάδα στο πεδίο, αλλά και η ακραία ρητορική της πολιτικής τάξης της γειτονικής χώρας, ιδίως σε μια ημέρα μνήμης και πένθους για τον Ελληνισμό, όπως η σημερινή.

Ως προς τη διεθνή ανάγνωση της στάσης της Τουρκίας, «σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» επιγράφεται σχετικά στον τίτλο της η Handelsblatt, η οποία επισημαίνει πως από «τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία». «Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία» συμπεραίνει, μεταφέροντας τους υπολογισμούς των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με τους οποίους «350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μια ερμηνεία της «πολιτικής κλιμάκωσης του Ερντογάν» προβαίνει η Die Welt, συνάγοντας το συμπέρασμα ότι «ένα χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%». Επιπλέον, για «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau, εξηγώντας πως «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα». «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος», καταλήγει.

Εσωτερική κατάρρευση

Στην πραγματικότητα, η παραπαίουσα οικονομία της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με το ράλι του πληθωρισμού εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αντανακλάται στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων του κυβερνητικού συνασπισμού, που φέρνουν το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον Κόμμα Εθνικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Μολονότι οι εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, τίποτε δεν εγγυάται ότι στον σχεδιασμό του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει ο απόλυτος αιφνιδιασμός, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Στην εναγώνια, αυτή, προσπάθεια, η Άγκυρα επιστρατεύει φραστικές απειλές και διαρκώς εντεινόμενη πίεση στο πεδίο, αναζητώντας ταυτόχρονα δραστικά «εργαλεία» συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια, εσωτερική σκοπιμότητα εξυπηρετούν αφενός η νέα επέμβαση στη Συρία με ζητούμενο το συνήθη «εχθρό», δηλαδή το ΡΚΚ, αλλά και η πυροδότηση νέας έντασης με την Αθήνα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.

40.000 το πρώτο τετράμηνο

Ήδη, 40.000 μετανάστες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τον Έβρο το πρώτο τετράμηνο του 2022, όπως γνωστοποίησε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς στον ακήρυχτο υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας, επανέρχονται ως «όπλο» για τη γειτονική χώρα οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Με νωπή την εμπειρία από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020 στην ακριτική περιοχή, στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να ενημερωθεί για το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, σε σχέση με τον πρόσφατο πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών.

«Είναι ξεκάθαρη η απάντηση της ελληνική κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα, από οποιοδήποτε σημείο της. Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την εθνική κυριαρχία» τόνισε με νόημα χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, αφήνοντας παράλληλα και έναν υπαινιγμό για την εν γένει στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι μας, θα πρέπει να αξιολογούν πολύ θετικά το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος κάνει ό,τι πρέπει για να μην μπαίνουν στη χώρα, άρα και στην Ε.Ε, παράνομοι μετανάστες» επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Καστανιές, στο Κέντρο Ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ στην Νέα Βύσσα, αλλά και σε κατά τόπους Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού.

Πίεση στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη άνοδος των μεταναστευτικών ροών εμφανίζεται και στο Αιγαίο, στο οποίο έχει κατευθυνθεί τις τελευταίες ημέρες ο κύριος όγκος των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας. Εκτός από το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, συνέχεια στην πρόκληση δίνει η Άγκυρα μέσω των σεισμικών ερευνών, «επιστρατεύοντας» αυτή τη φορά το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ».

Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική να εκδίδει παράνομες ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες, που εκτείνονται ενίοτε μέχρι το Κεντρικό Αιγαίο, η γειτονική χώρα «ρίχνει» τώρα στην μάχη των εντυπώσεων και το ερευνητικό σκάφος σκάφους «TSG Cesme» -μετά το «Yunus»- σε δυο περιοχές (δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου), σε μια απόπειρα εγκαθίδρυσης ενός παράνομου status quo για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Δεν μπλοφάρουμε», άλλωστε, έσπευσε να δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του αναφορικά με το αφήγημα «αποστρατικοποίησης των νησιών» του Αρχιπελάγους.

«Απόβαση στα νησιά»

Στην βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας εντάσσεται και η αποβατική άσκηση «EFES 2022», η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου, στον κόλπο της Σμύρνης. Στη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Συναγερμός για την επέτειο

Παράλληλα, η σημερινή επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, θέτει σε επιφυλακή αμφότερες τις ελληνικές και τις κυπριακές Αρχές, καθώς δεν αποκλείεται να συνοδευθεί από νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά των δύο χωρών από μέρους της Άγκυρας, αφού η τουρκική πολιτική ηγεσία είθισται να «χρωματίζει» τραγικές στιγμές της Ιστορίας του Ελληνισμού, για να υπηρετήσει τη λαϊκίστικη προπαγάνδα της.

Πολύ περισσότερο, όταν η σημερινή ημέρα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, την μνήμη της οποίας θα τιμήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται για αυτό τον σκοπό σήμερα το απόγευμα, τον δήμο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.

Σήμα στους Συμμάχους

Υπό αυτό το πρίσμα, όλο το εύρος της τουρκικής «ενεργής απειλής» επιχειρήθηκε να αποτυπώσει η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Απευθυνόμενος στους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και στους Συμμάχους της Ελλάδας. Με παρέμβασή του στα «Νέα», ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η Ελλάδα αντιδρά με σύνεση και ψυχραιμία. «Επιλέγουμε εμείς τον χρόνο και τον τρόπο που θα απαντήσουμε», τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνεχίζει σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος. Αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς με όποιον ‘μανδύα’ και αν αυτοί προβάλλονται». Παράλληλα μιλώντας για την ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χώρα μας απάντησε και αποδόμησε -με στέρεα νομικά επιχειρήματα- την πρωτοφανή αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των νησιών του Αιγαίου.

Πάντως, στο πεδίο της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, κρίσιμο ρόλο επιτελούν και οι Κυπριακές Αρχές, καθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει αύριο, Δευτέρα, τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, στην περιοχή της Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να τους θέσει προ των ευθυνών τους, ώστε να καλέσουν με τη σειρά τους την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: protothema.gr

Shares