Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σε χρόνο ρεκόρ εξασθενεί η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Όμικρον

 

Νέα μελέτη


Η ανοσία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού εξασθενεί πολύ γρήγορα μετά από μια δεύτερη και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πρόκειται για ένα εύρημα πάνω στο οποίο θα μπορούσε στηριχθεί η «ανάγκη» για πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις σε ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα.

Σύμφωνα με το Forbes, τα επίπεδα των «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων για την Όμικρον μειώνονται γρήγορα μετά από μια δεύτερη και τρίτη δόση με Pfizer, όπως συμπέρανε μελέτη 128 ατόμων στη Δανία, που είχαν κάνει δύο ή τρεις δόσεις.

Τα επίπεδα αντισωμάτων, τα οποία σχετίζονται με την προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες, έπεσαν μέσα σε εβδομάδες από τη λήψη των δόσεων και ήταν πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των αντισωμάτων για τον αρχικό κορωνοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σε σύγκριση με τις αρχικές και την Δέλτα, το ποσοστό αντισωμάτων για την Όμικρον που ανιχνεύθηκαν στο αίμα των συμμετεχόντων, μειώθηκε «ταχέως» από 76% τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σε 53% τις εβδομάδες 8 έως 10 και 19% τις εβδομάδες 12 έως 14!

Πηγή: newsbreak.gr

Shares