Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έκλεισε ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περισσότερο από 1% σε χαμηλό δύο εβδομάδων την Πέμπτη, υποβαθμισμένες από το ισχυρότερο δολάριο και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, μετά από καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 22,90 δολ. ή 1,2%, στα 1.947,20 δολ. ανά ουγγιά, αφού νωρίτερα άγγιξε το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο για ένα πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 12 Ιουλίου.

Το ασήμι Σεπτεμβρίου έχασε 57 σεντς ή 2,3%, στα 24,40 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 22,10 δολ. ή 2,3%, στα 949,90 δολ. ανά ουγγιά

Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 28,90 δολ. ή 2,3% στα 1.227 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 3,872 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας πτώση 0,8%.

“Ο χρυσός δέχθηκε μερικά πλήγματα από τα στοιχεία των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι η δύναμη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ είναι ανθεκτική”, δήλωσε ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures στο Σικάγο.

“Στη συνέχεια, η έκπληξη με τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ δείχνει ότι, ακόμη και εάν ελλοχεύει κάπου η ύφεση, απλά δεν το βλέπει κανείς αυτήν τη στιγμή. Έτσι ανοίγει το δρόμο για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το β’ τρίμηνο, καθώς η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στήριξε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξε οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 7.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 221.000 αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιουλίου.

Μετά τα στοιχεία, ο δείκτης του δολαρίου έναντι έξι διεθνώς ανταγωνιστικών του νομισμάτων εκτινάχθηκε κατά 0,8%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για κατόχους άλλων νομισμάτων. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφάλωσε εξάλλου σε υψηλό δύο εβδομάδων.

Την Τετάρτη, η Federal Reserve των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης όπως αναμενόταν.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια για ένατη συνεχή φορά την Πέμπτη και κράτησε την πόρτα ανοικτή για περαιτέρω σύσφιξη.

Τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού που δεν παράγει αποδόσεις.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares