Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Σε χαμηλό 12 μηνών το πετρέλαιο με “κατρακύλα” 11% στην εβδομάδα

Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη την Παρασκευή και έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, διευρύνοντας τις απώλειες σε μια εβδομάδα κατρακύλας για τον “μαύρο χρυσό”.

Το κλείσιμο του αγωγού μεταφοράς αργού από τον Καναδά στις ΗΠΑ, μετά την είδηση για διαρροή αργά την Τετάρτη λόγω ατυχήματος, παρείχε κάποια στήριξη στην αγορά πετρελαίου στα πρώτα στάδια της συνεδρίασης, αλλά τελικά επικράτησε η ανησυχία για την παγκόσμια ύφεση και τη χαμηλότερη ζήτηση αργού από την Κίνα.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 44 σεντς ή 0,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,20 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2021. Στην εβδομάδα, το WTI “βυθίστηκε” κατά 11,2%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 5 σεντς ή περίπου 0,1%, στα 76,10 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Δεκεμβρίου του 2021. Στην εβδομάδα κατρακύλησε κατά 11,1%.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες των WTI και Brent ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και πάνω από 8 μήνες.

Η μεγάλη πτώση του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα οφείλεται τόσο στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που άρχισε να ισχύει από τη Δευτέρα και το εμπάργκο της ΕΕ στις προμήθειες ρωσικού αργού καθώς και στο “σήριαλ” της κινεζικής οικονομίας στη σκιά των μέτρων για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις στην επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων, “παραμέτροι που συνέβαλαν στο buy-the-rumor-sell-the-fact”, όπως σχολίασε ο Troy Vincent, αναλυτής του DTN.

Αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές πετρελαίου είχε και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας αντικατοπτρίζουν όλο και περισσότερο την “μείωση των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων αλλά και γενικότερα του παγκόσμιου εμπορίου που κινείται προς την περίοδο των εορταστικών διακοπών”, σημείωσε ο ίδιος. “Η μειωμένη ζήτηση βενζίνης και ντίζελ στις ΗΠΑ συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των αποθεμάτων, μειώνοντας τις τιμές των καυσίμων και περιορίζοντας έτσι τις προσδοκίες για τη ζήτηση αργού στα διυλιστήρια τους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε

Όσον αφορά τον αγωγό πετρελαίου από τις ΗΠΑ στον Καναδά, υπολογίζεται ότι 14.000 βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν σε έναν κολπίσκο στο Κάνσας, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαρροές αργού στις ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία. Οι αναλυτές πάντως θεωρούν ότι οι συνέπειες στην αγορά θα λειτουργήσουν αρνητικά μόνο βραχυπρόθεσμα.

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares