Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σε χαμηλά 11 ετών ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ

Υποχωρούν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, σε μια ελλιπή συνεδρίαση στην έναρξη του δ’ τριμήνου, αφού οι αγορές σε Κίνα και Ν. Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το αρνητικό κλίμα παγκοσμίως, στον απόηχο μιας νέας κακής συνεδρίασης στη Wall την Παρασκευή, με τους δείκτες να διολισθαίνουν στις χαμηλότερες επιδόσεις τους από το 2020 και να καταγράφουν στο α’ 9μηνο τη μεγαλύτερη “βουτιά” των τελευταίων 20 ετών.

Οι φόβοι των επενδυτών -που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα- ότι μια ύφεση δεν θα είναι ικανή να σταματήσει τη Federal Reserve από το να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ενισχύθηκαν σήμερα από τη νέα άνοδο που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις ελπίδες για κάποια σταθεροποίηση των τιμών που θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει λιγότερο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της.

Εντός της εβδομάδας, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια, ενώ αρκετές χώρες της Ασίας θα ανακοινώσουν στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,2%, κατρακυλώντας στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έχασε το θετικό πρόσημο και κινείται με απώλειες 0,12%.

Αντίθετη πορεία στην Ιαπωνία για τον Nikkei 225, ο οποίος ανέκαμψε από το -1% για να βρεθεί σε θετικό έδαφος και στο +0,5%, ενώ ό Topix σημειώνει μικρά κέρδη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,8%.

Στο πεδίο των μάκρο, επιδεινώθηκε το κλίμα μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων μεταποίησης στην Ιαπωνία, στο γ’ μέχρι τον Σεπτέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για ελλείψεις εφοδιασμού.

Ο βασικός δείκτης για το κλίμα μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών διαμορφώθηκε στις +8 μονάδες σε σχέση με τις +9 μονάδες στην έρευνα του Ιουνίου, σύμφωνα με την έρευνα Tankan της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη για +11 μονάδες. Ο δείκτης αντιπροσωπεύει το ποσοστό των εταιρειών που δήλωσαν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές μείον αυτές που δήλωσαν ότι οι συνθήκες ήταν δυσμενείς.

Πηγή: capital.gr

Shares