Τρίτη , 26 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Σε απεργία οι εργαζόμενοι στο Facebook λόγω Φλόιντ…

Του Αντώνη Κωνσταντίνου

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε όλοι μάρτυρες των τρομερών επεισοδίων που ξεκίνησαν μετά το θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όλοι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έχουν κληθεί να πάρουν θέση απέναντι σε αυτήν την δολοφονία. Όπως είναι λογικό τα social media αποτέλεσαν την κύρια πηγή ενημέρωσης και σχολιασμού από του χρήστες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι φανατικός χρήστης των social media και αυτές τις μέρες επικεντρώθηκε στην επικοινωνία των προσωπικών του απόψεων μέσω του αγαπημένου του Twitter. Οι απόψεις του όπως είναι λογικό έχουν τεράστια απήχηση σε όλους τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης είτε είναι υποστηρικτές του είτε όχι.

Σε μια ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Αμερικής είχε αναφέρει ότι «όταν αρχίζει το πλιάτσικο αρχίζουν οι πυροβολισμοί» με αποτέλεσμα το Twitter να «μπλοκάρει» τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Είναι άλλωστε πρόσφατη η κόντρα της εταιρείας που διαχειρίζεται το Twitter με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Το έτερο μεγάλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το Facebook, από την άλλη μεριά επέλεξε να μείνει ουδέτερο απέναντι στις δηλώσεις του Τραμπ, με τον ιδρυτή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αρνείται να κατεβάσει τις αναρτήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ οι οποίες σύμφωνα με μέρος της κοινής γνώμης ωθούσαν σε βίαιες πράξεις.

Όπως αναφέρουν τα αμερικάνικα μέσα μαζικής επικοινωνίας ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παρόλο που δηλώνει πως είχε μία "βαθύτατα αρνητική αντίδραση" στην "εμπρηστική και διχαστική ρητορική" του Τραμπ, αισθάνεται πως το Facebook έχει μία δέσμευση απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης.

Την άποψή του όμως δεν συμμερίστηκαν πολλοί από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για την απάθεια του Facebook στις αναρτήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ.

Σε απεργία προχώρησαν εργαζόμενοι στο facebook, εκφράζοντας έτσι την οργή τους για την στάση του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της εταιρίας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει αρνηθεί να κατεβάσει αναρτήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι οποίες ωθούσαν σε βίαιες πράξεις.

Πολλοί από τους εργαζόμενους της εταιρίας επέλεξαν να απουσιάσουν την Δευτέρα για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, ενώ κάποιοι εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους, δηλώνοντας ότι «δεν αισθάνονται καθόλου περήφανοι για την εικόνα της εταιρείας που εργάζονται».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι άνοιξε ένας δεύτερος κύκλος αντιπαραθέσεων για το κατά πόσο τα social media, τα οποία έχουν μπει στην καθημερινότητα όλων μας, έχουν ευθύνη για την «κυκλοφορία» ειδήσεων που είτε είναι fake news, είτε ωθούν προς τη βία. Και το πιο σημαντικό είναι το ποιος μπορεί να κρίνει τι είναι επικίνδυνο και τι όχι.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares