Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Σε αγώνα δρόμου οι τουρκικές τράπεζες για να πληρώσουν μερίσματα μετά την άρση της διετούς απαγόρευσης

Τουρκικές τράπεζες αιτήθηκαν να συνεχίσουν τις πληρωμές μερισμάτων μετά την κατάργηση της διετούς απαγόρευσης των πληρωμών από τη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών.

Οι ιδιωτικές τράπεζες Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi AS και Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi AS ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους μέσω δημοσίων καταθέσεων εγγράφων στο Borsa Istanbul, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, γνωστή ως BDDK, επέτρεψε στις τράπεζες τον περασμένο μήνα να πληρώσουν έως και το 10% του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους ως μερίσματα.

Η Akbank πρότεινε μεικτό μέρισμα 0,1204 λίρες ανά μετοχή, που ανέρχεται στο 8,49% των καθαρών διανεμητέων εσόδων της. Η Yapi Kredi θα καταβάλει το 8,81% των καθαρών διανεμητέων εσόδων της, ενώ η TSKB θα εκδώσει 8,95%. Οι προτάσεις αναμένουν έγκριση από κατά την ετήσια συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των τραπεζών.

Οι τουρκικές τράπεζες ζητούσαν εδώ και καιρό την ανάκτηση της δυνατότητας πληρωμής μερισμάτων. Το χαλάρωμα του guidance σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες των αρχών να αναιρέσουν τις πολιτικές που υιοθέτησε ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου και τέως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση τον Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας σε μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση, η Τουρκία έχει προσελκύσει 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια στα περιουσιακά της στοιχεία από τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, η λίρα πραγματοποίησε ράλι 15% από το χαμηλό ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους.

Η αντιστροφή της πολιτικής θέτει τους δανειστές της χώρας σε πορεία για βελτιωμένη κερδοφορία το 2021, με τη μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τον πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά από τη νομισματική κρίση το 2018.

 

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares