Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021

Σχολεία άνοιγμα Χαράλαμπος Γώγος: Να ανοίξουμε τα δημοτικά – Προσπάθεια να σωθούν τα Χριστούγεννα

Σχολεία άνοιγμα Χαράλαμπος Γώγος – Να ανοίξουμε τα δημοτικά – Προσπάθεια να σωθούν τα Χριστούγεννα

Για το άνοιγμα των σχολείων και την άρση της καραντίνας μίλησε ο γνωστός καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως είναι ουτοπικό το σενάριο για άρση των μέτρων στις 30 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο κ. Γώγος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά. Ο καθηγητής σχολίασε πως υπάρχει μια κάμψη- επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι σταδιακά θα δούμε πτώση των κρουσμάτων κάτω από 2000 ημερησίως. «Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη» υπογράμμισε, εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα, επισήμανε και σχολίασε πως αυτό αποτελεί παραδοχή όλων. Εκτίμησε ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί η επιπέδωση της καμπύλης που έχει παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα δημοτικά και εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια. Ωστόσο, επεσήμανε πως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση καθώς πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην επιτροπή: «Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά… Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων».

Παράταση «βλέπει» και ο Εξαδάκτυλος

Παράταση του lockdown βλέπει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς όπως επισημαίνει για να υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορονοϊό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε πως «οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση» και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares