Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022

Σχέδιο πλήρους εκκένωσης του Κιέβου

kievo-arthrou

Στο τραπέζι πλέον κάτι αδιανόητο, όπως γράφουν οι New York Times – Αν καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρισμού, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη 3 εκατομμύρια κάτοικοι – Ήδη ετοιμάζονται 1.000 θερμαινόμενα καταφύγια


Καθώς αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα ηλεκτρικό δίκτυο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ρωσικούς πυραύλους, αξιωματούχοι στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, λένε ότι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν μια κάποτε αδιανόητη πιθανότητα: ένα πλήρες μπλακ άουτ που θα απαιτούσε την εκκένωση της πόλης που αριθμεί τρία εκατομμύρια κατοίκους.

Η κατάσταση όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, είναι ήδη δύσκολη με το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει υποστεί ζημιά ή να έχει καταστραφεί. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η πόλη ετοιμάζει 1.000 θερμαινόμενα καταφύγια που μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους αμάχους από τους ρωσικούς πυραύλους. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αλλά οι αρχές ζήτησαν να μην αναφέρονται οι ακριβείς τοποθεσίες τους για να μην γίνουν εύκολοι στόχοι.

Για να αποτρέψει την πλήρη αποτυχία του δικτύου, η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές. Η τεράστια πίεση στην ικανότητα της Ουκρανίας να παρέχει ισχύ είναι το αποτέλεσμα του εκτεταμένου βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κρίσιμων ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, μια τακτική που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει καταφύγει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας καθώς τα στρατεύματά του έχουν υποστεί επανειλημμένες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

 

 

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει νέα ταλαιπωρία στους πολίτες της Ουκρανίας και ανάγκασαν τους αξιωματούχους να αναλογιστούν την πιθανότητα περαιτέρω ζημιάς να τους καταστήσει ανίκανους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Κατανοούμε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτρικό μας σύστημα», δήλωσε ο Ρομάν Τκατσούκ, διευθυντής ασφαλείας της δημοτικής κυβέρνησης του Κιέβου, σε συνέντευξή του, μιλώντας για την πόλη. Οι αξιωματούχοι της πρωτεύουσας έχουν ενημερωθεί ότι είναι πιθανό να έχουν τουλάχιστον 12 ώρες ειδοποίηση ότι το δίκτυο ήταν στα πρόθυρα της αποτυχίας. Εάν φτάσει σε αυτό το σημείο, είπε ο κ. Τκατσούκ, «θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους ανθρώπους και να τους ζητάμε να φύγουν».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares