Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σάββατα και αργίες μάθημα για τις χαμένες ώρες από τις καταλήψεις

Σάββατα και αργίες μάθημα: Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για να καλυφθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα σχολεία όλης της χώρας, την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας αναζητά τρόπους προκειμένου σταματήσουν και κυρίως να περιοριστούν οι χαμένες διδακτικές ώρες.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, ήδη σε αρκετά υπό κατάληψη σχολεία έχει ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα σε διευθυντές, μαθητές και γονείς προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το συντονιστικό των μαθητών που καλεί σε συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, τα σχολεία που παραμένουν υπό κατάληψη είναι πάνω από 700, ωστόσο δεν είναι διαθέσιμη επίσημη λίστα με τις καταλήψεις σχολείων στη χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα περισσότερα υπό κατάληψη σχολεία, περίπου 250, είναι στην Αττική.

Στην συντριπτική του πλειοψηφία οι καταλήψεις έχουν ως αιτήματα, μεταξύ άλλων την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη, προσλήψεις καθηγητών προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάνονται και πρέπει να αναπληρωθούν, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα οι καταλήψεις θα ατονήσουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μάλιστα οι εναλλακτικές μετά από 15 ημέρες χαμένων ωρών διδασκαλίας είναι η περικοπή περιπάτων και εκδρομών και μάθημα σε αργίες προκειμένου να μην παραταθεί το διδακτικό έτος.

 

Έτσι, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

▪ Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

▪ Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους.
Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση.»

Shares