Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σαν ”βιολογικό” όπλο συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός – Στις ΗΠΑ περιμένουν 480 χιλ. νεκρούς – Πέντε μέρες διαρκεί η ασυμπτωματική φάση της νόσου…

Περιμένουν κι άλλα «ορφανά» κρούσματα από την επόμενη εβδομάδα οι επιστήμονες. Σε κρίσιμη κατάσταση πέντε ασθενείς…

Εκτός από ανίκητος, ο “έξυπνος” -όπως έχει χαρακτηριστεί- κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει βρει τον τρόπο να παραμένει και απρόβλεπτος. Η δράση του έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες και διαλυμένα τα συστήματα υγείας των χωρών που “επισκέφθηκε”.

Τι είναι αυτό, όμως, που τον έχει καταστήσει τόσο επικίνδυνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι απειλητικός για έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό;

Η φοβερή επιδημία έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λένε οι ειδικοί, αλλά και πολλά “θολά” σημεία. “Όσο περισσότερο προσπαθούμε να καταλάβουμε πως συμπεριφέρεται ο ιός, τόσο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάτι μας έχει ξεφύγει”, επισημαίνουν.

Η Ιταλία πήρε αυστηρότερα μέτρα όταν η επιδημία του νέου κορονοϊού είχε, ήδη, αποδεκατίσει μέρος του πληθυσμού. Η απομόνωση περιοχών -και πρόσφατα ολόκληρης της χώρας- ήταν “εκ των υστέρων” και χωρίς κανένα νόημα.

Βασιζόμενοι στις “αποτυχίες” των άλλων χωρών και με οδηγό τις τελευταίες μελέτες για τον ιό, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας προσπαθούν να εμποδίσουν την επιδημία να εξαπλωθεί στην Ελλάδα.

Λαμβάνουν υπερβολικά μέτρα, τα οποία ίσως δεν δικαιολογούνται από την μικρή διασπορά του ιού στη χώρα. Με το οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων και Πανεπιστημίων, όμως, ελπίζουν τώρα να προλάβουν τα επόμενα βήματα του ιού. Όμως, δεν είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν…

Μέλη της Επιτροπής έχουν χαρακτηρίσει τον ιό “έξυπνο”, καθώς έχει βρει τον τρόπο να πολλαπλασιάζει ύπουλα τη δύναμή του και να μην τον ανακόπτει κανείς. Ποιος είναι ο τρόπος αυτός; “Ταξιδεύει” γρήγορα μέσω ασυμπτωματικών φορέων -που δεν εντοπίζονται ούτε απομονώνονται εύκολα- ώστε να βρει τον τελικό του στόχο που είναι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς.

Κι ενώ εμφανίζεται ήπιος για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, “οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς μας θα κινδυνεύσουν”, λένε μέλη της Επιτροπής, καθώς ο ιός θα τους μεταφερθεί από ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν ελαφρά συμπτώματα.

Μέλος της Επιτροπής τονίζει, ότι “χωρίς καμία διάθεση συνωμοσιολογίας ο ιός μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν βιολογικό όπλο”.

Κοροναϊός: 5 μέρες διαρκεί η ασυμπτωματική φάση της νόσου

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.

Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσής τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Τι αναφέρει έρευνα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ λόγω κορωνοιού τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατ και οι θάνατοι 480 χιλ. αναφέρει το American Hospital Association.

Με βάση έγγραφα που διέρρευσαν προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμάζονται για 96 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοιού ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φθάσουν τους 480 χιλιάδες.

Με βάση το American Hospital Association ο σύνδεσμός όλων των νοσοκομείων στην Αμερική τα νοσοκομεία των ΗΠΑ προετοιμάζονται για

-96 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό
-4,8 εκατομμύρια νοσηλείες από την λοίμωξη
-480.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση αυτά τα έγγραφα ο James Lawler, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Nebraska, παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το καλύτερο σενάριο.

-Οι άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν πιθανότητα 14,8% να πεθάνουν αν νοσήσουν.

Ο κίνδυνος μειώνεται στην νεολαία, αν και οι ηλικίας 70-79 και 60-69 εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, με ποσοστό 8% και 3,6% ποσοστά θνησιμότητας.

– Οι 480.000 θάνατοι στις ΗΠΑ θα αντιστοιχούσαν στο 0,50% των κρουσμάτων το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά θανάτων που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ (3,4%) και την Ιταλία 5%.

pentapostagma.gr

Shares