Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Σαν σήμερα οι “σύμμαχοι” Άγγλοι και Γάλλοι ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ την Αθήνα, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Σαν σήμερα οι "σύμμαχοι" Άγγλοι και Γάλλοι ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ την Αθήνα, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου...

Στις 16 Αυγούστου 1916 επικρατεί στην Θεσσαλονίκη η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης η οποία ξεσπάει ως αντίδραση στην παράδοση του οχυρού Ρούπελ. Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο.

Στις 18 Νοεμβρίου οι Αγγλογάλλοι απαίτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση να τους παραδώσει μέρος του στόλου και των πολεμοφόδιών της. Μετά την άρνηση της κυβερνήσεως, αποβιβάστηκαν 3.000 Αγγλογάλλοι στρατιώτες στο Φάληρο και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα, όπου αποκρούστηκαν από τους επίστρατους.

Μετά το φιάσκο, οι Αγγλογάλλοι αποσύρθηκαν στο Φάληρο, από όπου βομβάρδισαν το Φάληρο και την Αθήνα. Μετά τον συμβιβασμό που επήλθε το απόγευμα της ιδίας ημέρας, σημειώθηκε πογκρόμ κατά των Βενιζελικών με πολλές δολοφονίες και λεηλασίες.

Ο Μεταξάς θεωρούσε ότι το κίνημα της Θεσσαλονίκης και η εισβολή των Αγγλο-γάλλων στην Αθήνα ήταν έργο του Βενιζέλου με σκοπό την εκδίωξη του Βασιλέως: «Αυτούς τους σκοπούς επεδίωκεν ο κ. Βενιζέλος δια του κινήματος της Θεσσαλονίκης […] Επεδίωκε την εκδίωξιν του Βασιλέως και μόνον».

Στην συνέχεια οι Αγγλογάλλοι θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό πόλεων της Νοτίου Ελλάδος με αποτέλεσμα να λιμοκτονήσουν σε αρκετές περιοχές. Ο Μεταξάς θα κατηγορήσει τον Βενιζέλο ότι εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να εκβιάσει την τότε κυβέρνηση, κι ότι τα κατασχεθέντα προϊόντα τα χρησιμοποιούσε για να εξαγοράσει τους πεινασμένους των εκεί περιοχών για να προσχωρήσουν στο κίνημά του.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares