Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

ΣΑΛΟΣ με τον Κοροναϊό: Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας τη Δευτέρα…

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας με θέμα τον κοροναϊό…

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κοροναϊό.

Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ Διονύση Ευγενίδη, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε η διάδοση του κοροναϊού άρχισε να επιταχύνεται, «προκλήθηκε μεγάλος πανικός στο κοινό. Ηταν πέραν κάθε προσδοκίας η αντίδραση. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο οι μάσκες όσο και τα αντισηπτικά σκευάσματα έχουν ξεπουλήσει.»

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) διαρκώς αυξάνονται, εντείνοντας την ανησυχία στον πλανήτη.

Ο κ. Ευγενίδης εξηγεί στο iefimerida.gr ότι πιθανώς λόγω λαθεμένης συσχέτισης του κοροναϊού με την εποχική γρίπη «ταυτόχρονα εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία και τα Tamiflu. Είναι προφανές ότι ο κόσμος ανησύχησε από όσα ακούει και διαβάζει. Ομως απαιτείται σωστή ενημέρωση και ψυχραιμία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας η μάσκα δεν είναι επαρκές μέτρο προκειμένου να μπει «φρένο» στη διάδοση του κοροναϊού. Στην Ελλάδα πάντως οι αρμόδιοι φορείς έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για τυχόν «εισβολή» του κοροναϊού, ενώ ήδη έχουν καθοριστεί τα νοσοκομεία αναφοράς.

Με ειδική ιατρική συνταγή πλέον το Tamiflu

Η συνδυασμένη ανησυχία για τον κοροναϊό και τη γρίπη είχε άμεσο αντίκτυπο στα αποθέματα πρωτίστως του Tamiflu, αλλά και του Relenza. «Από σήμερα (σ.σ. Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου) τέθηκε σε ισχύ το νέο μέτρο του ΕΟΦ που προβλέπει ότι το Tamiflu δεν μπορεί να δίνεται από τα φαρμακεία με απλή συνταγή. Χρειάζεται πλέον ειδική συνταγή. Αυτό συνέβη καθώς τα Tamiflu εξαφανίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο» τονίζει ο κ. Διονύσης Ευγενίδης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσακρή, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ και δ/ντη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ο κίνδυνος εισαγωγής του κοροναϊού στην Ελλάδα κρίνεται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- χαμηλός. Παρά ταύτα, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πανικός του κοινού για τον κοροναϊό ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στην εν λόγω οδηγία του ΕΟΦ επισημαίνεται ότι «ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με “περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία”».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «η εταιρεία, την Τρίτη που πέρασε, έστειλε νέες ποσότητες Tamiflu, όπως ήταν προγραμματισμένο, όμως αυτή τη στιγμή έχουν εξαφανιστεί και πάλι τα περισσότερα. Γι’ αυτό και ήρθε η απόφαση του ΕΟΦ. Για να μπει φρένο στον πανικό και να μείνουν τα φάρμακα για όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη» καταλήγει ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares