Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

S-400: Η Σερβία έριξε «άκυρο» στα ρωσικά πυραυλικά συστήματα…

Μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Σερβίας με τη Ρωσία, στην οποία τέθηκαν σε λειτουργία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, η Σερβία «μπήκε στον πειρασμό» να σκεφτεί ενδεχόμενη συμφωνία αγοράς τους με την Μόσχα.Ωστόσο φαίνεται πως τελικά η Μόσχα και το Βελιγράδι δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία για τους πυραύλους S-400, καθώς ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, με το παρασκήνιο όμως να είναι αρκετά έντονο, πίσω από την απόφαση αυτή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Σερβία δεν σχεδιάζει να αγοράσει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400, αφού ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς δήλωσε ότι:

«Από αυτό που είδα, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σύστημα, αλλά δεν σχεδιάζουμε να το αγοράσουμε, επειδή δεν έχουμε χρήματα για να το πληρώσουμε, αφού κατασκευάζουμε αυτοκινητόδρομους και επενδύουμε σε πολλά άλλα έργα».

Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Αν έχετε ένα τέτοιο όπλο, κανείς δεν θα σας επιτεθεί ποτέ. Σε μέρη όπου λειτουργούν τα συστήματα S-400, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι άλλοι πιλότοι δεν πετούν με τα αεροσκάφη τους, ούτε πάνω από την Τουρκία, ούτε πάνω από την Συρία, εκτός από τα Υψίπεδα του Γκολάν».

Ο Βούτσις δήλωσε επίσης ότι: «Η αεροπορία μας είναι ισχυρότερη από ποτέ, και θα ενισχύσουμε τα αμυντικά μας συστήματα με τα πυραυλικά συστήματα Pantsir και άλλα πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ».
onalert.gr

Shares