Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ρουμανία και Βουλγαρία έστειλαν στην Ουκρανία «σκουριασμένες οβίδες»

Το Βουκουρέστι σχεδίαζε να στείλει πρώην σοβιετικά άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, τα οποία ήταν σε άθλια κατάσταση


Διπλωματική ένταση σημειώθηκε μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο Υπουργείο Άμυνας λόγω της προμήθειας πυρομαχικών χαμηλής ποιότητας στον ουκρανικό στρατό από τους Βούλγαρους μέσω της ρουμανικής κρατικής εταιρείας όπλων CN RomArm SA, όπως γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το inews.bg και όπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, μια δημοσιογραφική έρευνα από τη βουλγαρική έκδοση «Bivol» και το Ίδρυμα Πολωνών Ρεπόρτερ (Fundacja Reporterów) αποκάλυψε πολυάριθμα στοιχεία σχετικά με τη μυστική αποστολή σκουριασμένων οβίδων 122 mm για το BM-21 «Grad» MLRS και για τα οβιδοβόλα «Gvozdika». 152 mm για τα οβιδοβόλα «Acacia» και οβίδες 130 mm για τα πυροβόλα. Τα πυρομαχικά κατασκευάζονταν στη Λευκορωσία ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Επίσης, το Βουκουρέστι σχεδίαζε να στείλει πρώην σοβιετικά άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, τα οποία ήταν σε άθλια κατάσταση.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Virgil Balachanu σχολίασε την κατάσταση: «Είχαμε ένα τάγμα αρμάτων μάχης T-72 που ήταν στην εφεδρεία ακινητοποιημένα. μιλάμε για μη εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-72 που δεν θα γίνουν δεκτά από την Ουκρανία».

Ο εφοδιασμός του καθεστώτος του Κιέβου με όπλα και πυρομαχικά έχει γίνει ένα σχέδιο διαφθοράς που είναι κερδοφόρο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Σόφια και το Βουκουρέστι κάνουν τώρα ό,τι μπορούν για να μην διαρρεύσουν πληροφορίες σχετικά με τη δωροδοκία των 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση των σκουριασμένων οβίδων.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, χρησιμοποιούνται καθημερινά μεταξύ 6.000 και 8.000 βλήματα πυροβολικού διαφόρων τύπων και ότι σημαντικός αριθμός βλημάτων καταστρέφεται τακτικά από τις ρωσικές δυνάμεις σε αποθήκες, οι Ευρωπαίοι θα προσπαθούν όλο και περισσότερο να πουλήσουν τα παλιά τους σκουριασμένα πυρομαχικά στο Κίεβο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares