Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ρουάντα: Μεγάλο ενδιαφέρον για μαθήματα τουρκικής γλώσσας

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση “κοιμάται και ονειρεύεται”, επιδιδόμενη σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα για τα “οφέλη” του εμβολιασμού κατά της Covid-19 με πειραματικά σκευάσματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, η Άγκυρα εξαπολύει “πολιτισμική επίθεση” στα μήκη και στα πλάτη της Αφρικανικής Ηπείρου και όχι μόνο… (Στη φωτογραφία ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκαινιάζει την πρεσβεία της Άγκυρας στη Ρουάντα). 

Η πρεσβευτής της Τουρκίας στην πρωτεύουσα Κιγκάλι, Μπουρτζού Τζεβίκ ανεφερε στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, (Αnadolu Agency), ότι  στις 5 Ιουλίου το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ ξεκίνησε τη διδασκαλία μαθημάτων τουρκικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Ρουάντα, προσελκύοντας πολύ μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων. 

Yunus Emre Institut Ulus Ankara.JPG

Tα κεντρικά γραφεία του Ινστιτούτου Γιουνούς Εμρέ στην Άγκυρα 

Η Τζεβίκ εξήγησε πως η έναρξη των μαθημάτων περιλαμβάνεται σε συνεργατικό Μνημόνιο Κατανόησης, (Cooperation Memorandum of Understanding – CMOU) μεταξύ του Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου της Ρουάντα.H πρέσβης ανέφερε ότι το Γιουνούς Εμρέ  διαθέτει γραφείο στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και ότι Τούρκος λέκτορας τοποθετήθηκε τον Μάιο στη σχολή.

EXCLUSIVE: Rwanda Is Doing Exactly What Modern Turkey Did To Develop – Amb. Burcu Cevik – KT PRESS

Η Μπουρτζού Τζεβίκ

Σκοπός της τοποθέτησης είναι η προσφορά γλωσσικών και πολιτισμικών μαθημάτων, για την  προώθηση του “τουρκικού πολιτισμού”, (σ.σ. αλήθεια η Τουρκία των γενοκτονιών άλλων λαών και της κλοπής της πολιτιστικής τους κληρονομιάς από που έχει πολιτισμό;),  στην αφρικανική χώρα και η ενθάρρυνση της ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ τουρκικών πανεπιστημίων με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Ρουάντα. 

Ο Ενές Καρατσομπάν του Γιουνούς Εμρέ, ο οποίος διδάσκει Τουρκικά στη σχολή δηλώνει ενθουσιασμένος επειδή βλέπει τον αριθμό των μαθητών που υποβάλλουν αίτηση για το μάθημα να αυξάνεται. “Καθώς σας μιλώ τώρα, 150 μαθητές έχουν εγγραφεί για να μάθουν Τουρκικά”, τόνιζε ο ίδιος σε διαδικτυακή συνέντευξη από το Κιγκάλι.

University of Rwanda على تويتر: "Enes @karacoban, 32, is the Turkish Language teacher posted by Yunus Emre Institute @yeeorgtr in Kigali to teach from University of Rwanda. On UR part, @DrKagwesage Anne

Ο Eνές Καρατσομπάν 

Ο καθηγητής είναι πανευτυχής που βλέπει μαθητές όχι μόνο από τη Ρουάντα αλλά και από άλλα αφρικανικά κράτη, το Μπουρούντι, τη Μοζαμβίκη, το Τζιμπουτί και τη Νότια Αφρική να ενδιαφέρονται για εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. 

Σύμφωνα με την Τζεβίκ, οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει 20 συμφωνίες συνεργασίας, οι οποίες εκτείνονται από την εκπαίδευση έως το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η Τουρκία υποστηρίζει τη Ρουάντα στις προσπάθειές της να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της σε όλους τους τομείς.

42. Rwanda (1962-present)

Η Άγκυρα παρέχει επίσης πλήρεις υποτροφίες σε φοιτητές της Ρουάντα για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200 φοιτητές έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα, κατέληξε η διπλωμάτης.

Πηγή: Yeni Şafak

Του ειδικού συνεργάτη

 

Shares