Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ρώσοι και Ουκρανοί αναζητούν καταφύγιο σε τουρκικές πόλεις από τον πόλεμο, εκτοξεύοντας τις τιμές των ακινήτων

Προβλήματα στους κατοίκους της Αττάλειας στη ΝΔ Τουρκία προκαλεί η συρροή Ρώσων μόνιμων κατοίκων, που έχουν καταφύγει εκεί για να αποφύγουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ρωσικά γραφεία, κομμωτήρια και κάθε είδους επιχείρηση με ρωσικές πινακίδες διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στους δρόμους της παραλιακής πόλης. «Είναι σαν να ξυπνήσαμε μια μέρα στη Ρωσία. Δεν ακούω πια τουρκικά στα πάρκα. Μόνο ρωσικά. Ευτυχώς αγοράζουν πολλά παγωτά», λέει ο πλανόδιος παγωτατζής Καάν Οζτούρκ.

Ξένο συνάλλαγμα
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στη λεγόμενη τουρκική Ριβιέρα. Πολλοί από αυτούς είναι αρνητές στράτευσης ή ανυπότακτοι, Ρώσοι αντικαθεστωτικοί ή ανήσυχοι πολίτες που εκμεταλλεύθηκαν τους χαλαρούς κανόνες μόνιμης κατοικίας της Τουρκίας για να αρχίσουν μια καινούργια ζωή.

Εφεραν μάλιστα μαζί τους και άφθονο ξένο συνάλλαγμα, το οποίο έχει τόση ανάγκη η τουρκική οικονομία. Οι Τούρκοι γείτονές τους παραπονιούνται, όμως, για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών ακινήτων και αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της παρουσίας τόσων ξένων μόνιμων κατοίκων στον κοινωνικό ιστό. Οι φετινές αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών στην Αττάλεια οδήγησαν σε τριπλασιασμό των τιμών ακινήτων και επέτρεψαν σε Ρώσους κτηματομεσίτες, που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, να εξασφαλίσουν αστρονομικές αμοιβές για τις υπηρεσίες τους, στερώντας πελάτες από τους Τούρκους συναδέλφους τους. «Είναι παντού. Στην παραλία, στους δρόμους, στα καφενεία. Πολλοί πιστεύουν ότι θα γυρίσουν πίσω μετά τον πόλεμο. Το αποκλείω. Ποιος θα ήθελε να φύγει από τον παράδεισο;», λέει ο Τούρκος μεσίτης ακινήτων Ισμαήλ Τσαγκλάρ.

Διπλάσιοι αλλοδαποί
Τον Σεπτέμβριο η περιφέρεια της Αττάλειας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων διπλασιάσθηκε μέσα σε δύο χρόνια, φθάνοντας τους 177.000, μεταξύ των οποίων 50.000 Ρώσοι και 18.000 Ουκρανοί. Τον Νοέμβριο ξένοι υπήκοοι αγόρασαν περισσότερες από 19.000 ιδιοκτησίες στην περιοχή, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Τουρκία μετά την Κωνσταντινούπολη.

Για να αποφύγουν την αποσυγκέντρωση αλλοδαπών κατοίκων σε συγκεκριμένες γειτονιές, οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν δέκα συνοικίες της πόλης της Αττάλειας σε νέους ξένους κατοίκους. Η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού Ρώσων έχει, όμως, αλλάξει ριζικά την υφή της πόλης, κάνοντάς τη να θυμίζει «μεσογειακή Μόσχα». Τα μνημεία, η αρχιτεκτονική και τα αρχαία ευρήματα και κτίσματα της Αττάλειας χρονολογούνται στα 2.000 χρόνια, με εμφανή τα σημάδια του ελληνικού, του ρωμαϊκού, του βυζαντινού και του οθωμανικού πολιτισμού. Τα πλήθη Ρώσων σε εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια και πάρκα κάνουν πολλούς να δυσανασχετούν.

Σε μεσογειακή Μόσχα μετετράπη η Αττάλεια-1
Παρά το συνάλλαγμα που φέρνουν στην τουρκική οικονομία, οι ξένοι δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, άγνωστοι βάνδαλοι έχουν προκαλέσει φθορές σε μνημείο της τουρκορωσικής φιλίας σε πάρκο της Αττάλειας

Εντάσεις έχουν σημειωθεί κάποιες φορές από το εύφλεκτο μείγμα Τούρκων, Ρώσων και Ουκρανών. Συνθήματα σε τοίχους αποκαλούσαν τους Ρώσους δολοφόνους και τους καλούσαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Ουκρανοί φορούν περιβραχιόνια με τα χρώματα της σημαίας τους, ενώ άγνωστοι βάνδαλοι έχουν προκαλέσει φθορές σε μνημείο της τουρκο-ρωσικής φιλίας σε πάρκο της Αττάλειας. Παρά τις σποραδικές παραφωνίες, όμως, οι κοινότητες συμβιώνουν αρμονικά.

Μιλώντας από άμβωνος στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Αλυπίου του Κιονίτη στην παλιά πόλη της Αττάλειας, ο εφημέριος Βλαντιμίρ Ρουσάνεν έχει καταφέρει να κρατήσει τις εθνικές εντάσεις μακριά από το ποίμνιό του, παρότι αυτό αποτελείται κατά 60% από Ρώσους και κατά 35% από Ουκρανούς πιστούς. «Εχουμε εδώ οικογένειες που κλαίνε νεκρούς και από τις δύο πλευρές», λέει ο εφημέριος.

Ο πλανόδιος πωλητής χειροποίητου σαπουνιού Γιαβούζ Γκιουνέρ λέει ότι καταλαβαίνει τι σπρώχνει τους ανθρώπους να δραπετεύουν από τον πόλεμο. «Ουκρανοί και Ρώσοι χορεύουν εδώ στα νυχτερινά κέντρα όλοι μαζί. Αυτός είναι ένας άσκοπος πόλεμος, με πολιτικά κίνητρα. Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν εδώ και χαίρονται τη ζωή και το κλίμα μας», λέει ο Γκιουνέρ.

 

Η Καθημερινή

Shares