Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ρωσικό «ράπισμα» στην Τουρκία: Το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανέβασε εικόνα με την βύθιση του Οθωμανικού στόλου – “Απελευθερώσαμε την Ελλάδα”…

Ρωσικό «ράπισμα» στην Τουρκία…

Στέλνει σαφές μήνυμα στην Ελλάδα;

Σε μία ανάρτηση με ιδιαίτερο νόημα προχώρησε το Ρωσικό ΥΠΕΞ…

Πριν από λίγη ώρα, ανάρτησε εικόνα με… την βύθιση του οθωμανικού Στόλου στο Ναυαρίνο!

Συγκεκριμένα:

”Πριν από 193 χρόνια, Ρωσία, Γαλλία και Μ. Βρετανία πολέμησαν εναντίον του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου στον κόλπο του Ναυαρίνο. Η νίκη κατά των Οθωμανών, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Αφού η Οθωμανική Αυτοκρατορία αρνήθηκε να παραχωρήσει αυτονομία στην Ελλάδα, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπό την ηγεσία του Βρετανού Αντιναύαρχου Έντουαρντ Κόντινγκτον πλησίασε τον κόλπο του Ναβαρίνο, όπου αγκυροβόλησε ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος.

Ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος καταστράφηκε εντελώς. Είναι σημαντικό, ότι η ρωσική μοίρα εξαπέλυσε κύριο χτύπημα κατά του εχθρού και κατέστρεψε τα περισσότερα από τα πλοία του. Οι απώλειες του τουρκικού-αιγυπτιακού στόλου στη μάχη ξεπέρασαν τα 60 πλοία και σκοτώθηκαν περισσότερα από 7.000 άτομα. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν ούτε ένα πλοίο.”

 

Η τοποθέτηση της Μόσχας κρίνεται βαρύνουσας σημασίας, καθώς πριν λίγες ημέρες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για τα 12 ν.μ.

Σε ανάρτηση της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνει:

“Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ‘ακρογωνιαίο λίθο’ του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών”. Και προσθέτει: “Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο”.

Τι οδήγησε σε αυτή την ξαφνική ευαισθητοποίηση για τα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την Ρωσία;

Αναντίρρητα, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή είναι δεδομένο, μιας και το Αιγαίο αποτελεί την φυσική συνέχεια των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων.

Συνεπώς διακυβεύεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις “θερμές θάλασσες”.

Επιπλέον, η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα στα τέλη του μηνός αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ανοίγματα της Μόσχας προς την ελληνική πλευρά και μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα – επί του οποίου, υπογραμμίζουν ρωσικές πηγές, οι θέσεις των συμμάχων της Αθήνας είναι λιγότερο σαφείς και κατηγορηματικές.

με πληροφορίες από pentapostagma.gr

Shares