Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Ρωσία: Βιολογικοί δορυφόροι και διαστημική συνεργασία με την Τυνησία

Οι παράπλευρες κινήσεις της διαστημικής δραστηριότητας της Μόσχας….

Η Ρωσία προγραμματίζει για το 2024 την εκτόξευση του δεύτερου βιολογικού δορυφόρου της, του Bion-M2. Την ανακοίνωση έκανε ο Όλεγκ Ορλόφ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Bιοϊατρικών Προβλημάτων στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Οι “επιβάτες” του δορυφόρου θα είνα ποντίκια, ερπετά, έντομα, φυτά και μικροοργανισμοί.

Oleg Orlov, Director of the Institute of Biomedical Problems with the... News Photo - Getty Images

O Ολέγκ Ορλόφ 

Σε πρώτη φάση, η Μόσχα είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά το διαστημικό σκάφος – “Κιβωτό του Νώε” στις αρχές του 2022 αλλά έπειτα ανέβαλε την εκτόξευση μέχρι το 2023. Τα σχόλια του Ορλόφ για το έτος 2024 έγιναν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τη Διαστημική Εξερεύνηση, (Global Space Exploration Conference – GLEX).

H GLEX πραγματοποιείται κάθε χρόνο και φέρνει κοντά εκπροσώπους επιστημονικών κύκλων, κυβερνήσεων και βιομηχανικών ομίλων από το 2012. Η φετινή συνδιάσκεψη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην Αγία Πετρούπολη και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Russia Plans to Launch Bion-M2 Biosatellite With Mice on Board in 2024, Sciences Academy Says - Sputnik International

Ο δορυφόρος Bion-M2 

Ο πρώτος βιολογικός δορυφόρος Bion-M εκτοξεύτηκε και τέθηκε σε τροχιά τον Απρίλιο του 2013. Η πτήση διήρκεσε για έναν μήνα και μέρος από τους “επιβάτες” πέθανε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Η αποστολή του δεύτερου βιοδορυφόρου θα έχει διάρκεια επίσης ενός μηνός. Το σκάφος θα βρεθεί σε ύψος σχεδόν 800 χιλιομέτρων, (500 μιλίων) από την επιφάνεια της Γης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η διαστημική συνεργασία της Ρωσίας και της Τυνησίας έλαβε νέα τροπή φέτος, μετά την εκτόξευση του πρώτου τυνησιακού δορυφόρου με ρωσικό μεταφορικό πύραυλο Sοyuz.

Tarak Ben Salem

Ο Ταρέκ Μπεν Σαλέμ 

Ο πρεσβευτής της βορειοφρικανικής χώρας στη Μόσχα, Ταράκ Μπεν Σαλέμ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik σχολίασε: “Η αεροδιαστημική  συνεργασία αποτελεί το επίκεντρο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, ειδικά μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Challenge ONE, στις 22 Μαρτίου, στο σώμα του πυραύλου Soyuz-2, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Επιπρόσθετα, υπάρχει η συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας με τη δημιουργία κέντρου αεροδιαστημικής τεχνολογίας και επιστήμης στην Τυνησία.”

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares