Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ρωσία: Την Πέμπτη η κρίσιμη απόφαση για το αν θα κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί κανονικά

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή δεν έχουν σταματημό…


Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή από το ξεκίνημα, σχεδόν, του πολέμου με τη Ρωσία, θα συζητηθεί στην ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη το ρωσικό κοινοβούλιο.

Στην επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε από το κοινοβούλιο σήμερα στην δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου, στην οποία θα συζητηθεί «η απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, αρχηγός του φιλοκρεμλινικού κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» στην βουλή, δήλωσε ότι το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, θα εγκρίνει μια «σκληρή ανακοίνωση» για τις ενέργειες του Κιέβου σε σχέση με τον σταθμό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά με ουκρανικό προσωπικό

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά ο οποίος ακόμη λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Μάλιστα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό, εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή Πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, η Ρωσία ζήτησε σήμερα να συγκληθεί αύριο Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος όχι μόνο βρίσκεται κοντά στο μέτωπο των εχθροπραξιών, αλλά τις προηγούμενες εβδομάδες έχει γίνει στόχος βομβαρδισμών, αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα μεγάλη πυρηνική καταστροφή στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, πάντως, η Ουκρανία όχι μόνο ρίχνει το φταίξιμο για τους βομβαρδισμούς στη Ρωσία, αλλά υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν προβοκάτσια στον σταθμό.

Πηγή: newsbreak.gr

Shares