Τρίτη , 28 Σεπτεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των στρατιωτών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ρωσία:Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε ότι η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει ολοκληρωθεί, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.


Ο Σόιγκου σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον ενημέρωσε για κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ανέφερε ότι η ανάπτυξη των Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί και ότι έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους.

Ο Σόιγκου επεσήμανε ότι από τις 10 Νοεμβρίου που επετεύχθη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκορνο Καραμπάχ, η Ρωσία πραγματοποίησε συνολικά 250 πτήσεις με στρατιώτες και εξοπλισμό στην περιοχή.

Σημείωσε ότι έχουν εγκατασταθεί στη ζώνη πολέμου 1960 στρατιώτες, 552 οχήματα και εξοπλισμός που διασκορπίστηκαν σε 23 περιοχές όπου δημιουργήθηκαν σημεία παρατήρησης.

Ο Σόιγκου τόνισε ότι η παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός θα γίνεται από τη Ρωσία και την Τουρκία και «για αυτόν τον σκοπό δημιουργείται ρωσο-τουρκικό κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός» στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπως είπε.

Su-30: O λόγος που δεν επιχείρησαν τα αρμενικά μαχητικά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μετά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στις εχθροπραξίες που ξέσπασαν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, διάφοροι αναλυτές προσπάθησαν να εξηγήσουν τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και αρκετοί επικεντρώθηκαν στην «απραξία» των αρμενικών μαχητικών Su-30.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Στρατηγός Μόζες Χαγκομπιάν, ο οποίος παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών από την θέση του στο Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, μίλησε τόσο για τις «φήμες» περί εκτόξευσης πυραύλου τύπου Iskander, ενώ αποκάλυψε τον «αδιανόητο» λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αρμενικά μαχητικά Su-30.

Ο Στρατηγός αναφέρθηκε σε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους εκτιμά πως επηρέασαν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων, λέγοντας πως «η κινητοποίηση δεν εξελίχθηκε αποτελεσματικά στη διάρκεια των εχθροπραξιών, καθώς μέχρι τις 30 Οκτωβρίου είχε γίνει πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 70% η κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στη δημοκρατία του Αρτσάχ και σε ποσοστό 52% στην Αρμενία, μια διαδικασία που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών».

Su-30Οι πύραυλοι Iskander και η «απραξία» των Su-30

Ο Χαγκομπιάν προχώρησε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις, καθώς αποκάλυψε ότι η Αρμενία εκτόξευσε ρωσικούς πυραύλους τύπου Iskander στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και δεν θα πω πού. Η Ρωσία παρέδωσε επίσης στρατιωτικές προμήθειες στην Αρμενία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, στο βαθμό που το επέτρεπε η συνείδησή τους».

Ωστόσο, ο Αρμένιος στρατιωτικός αναφέρθηκε στα παρωχημένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και στα «περίφημα» μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30SM που είχε αποκτήσει η χώρα του από την Ρωσία, με τον ίδιο εξηγεί ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στις συγκρούσεις, διότι δεν είχαν διαθέσιμους πυραύλους, αφού οι αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει για την απόκτησή τους.

Με πληροφορίες απo:pentapostagma.gr,bloomberg

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares