Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ρωσία: Η Βουλή ανάβει το πράσινο φως για ισόβια ασυλία στον Πούτιν

Το πράσινο φως για τη χορήγηση ισόβιας ασυλίας από μελλοντικές ποινικές διώξεις εις βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν και των διαδόχων του στο ύπατο αξίωμα της Ρωσίας μετά τη λήξη της θητείας τους άναψε η Βουλή της χώρας…

Πρόκειται για μία από τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο, που άνοιξε το δρόμο για να παραμείνει ισόβιος «τσάρος» ο Πούτιν μέχρι το 2036 κι ενώ δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής στο προσκήνιο κάποιος πιθανός διάδοχος του 68χρονου προέδρου της Ρωσίας.

Το νομοσχέδιο πέρασε από πρώτη ανάγνωση από την ελεγχόμενη από το κόμμα του Πούτιν Δούμα και θα ακολουθήσουν άλλες δύο τέτοιες διαδικασίες προτού σταλεί προς έγκριση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, δηλαδή τη γερουσία της Ρωσίας και το υπογράψει τελικά ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του οι πρώην πρόεδροι της χώρας και τα μέλη των οικογενειών τους θα προστατεύονται από τυχόν αστυνομικές έρευνες, ανακρίσεις και δήμευση των περιουσιών τους για τυχόν εγκλήματα που διέπραξαν, εκτός από την εσχάτη προδοσία και κάποια άλλα εξίσου σοβαρά εγκλήματα.

Το νομοσχέδιο αναζωπυρώνει την εικοτολογία για το πολιτικό μέλλον του Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2000 είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος της χώρας. «Γιατί χρειάζεται ο Πούτιν νόμο περί ασυλίας τώρα; Μπορούν οι δικτάτορες να αποχωρήσουν οικειοθελώς;», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Τwitter o σφοδρός επικριτής του, ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο μόνος άλλος εν ζωή πρόεδρος της Ρωσίας, που θα επωφεληθεί από το νέο νόμο, είναι ο σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ενώ δεν προβλέπεται ασυλία για τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επειδή διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΣΔ κι όχι της Ρωσίας. Όπως δήλωσε ο Πάβελ Κρασενινίκοφ, βουλευτής της «Ενωμένης Ρωσίας» – του κόμματος του Πούτιν – και εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, στόχος του είναι να δοθούν στον πρόεδρο «εγγυήσεις σημαντικές για τη σταθερότητα του κράτους και της κοινωνίας».

Πηγή: iefimerida.gr

Shares