Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ρωσία: η αεροπορική βιομηχανία της χώρας “ανοίγει τα δικά της φτερά” (Βίντεο)

H αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας έκανε ένα ακόμα βήμα για την πλήρη απεξάρτηση της από ξένους κατασκευαστές αεροσκαφών.

Ορόσημο αυτής της προσπάθειας ήταν η “παρθενική” πτήση του αεροσκάφους Irkut MC-21-310. Πρόκειται για επιβατικό τζετ στενής ατράκτου, εφοδιασμένο με δύο κινητήρες PD-14 engines, ρωσικής παραγωγής.

Η επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις του Aεροπορικού Eργοστασίου του Ιρκούτσκ και διήρκεσε 1 ώρα και 25 λεπτά. Δείτε το βίντεο της δοκιμής:

https://youtu.be/tjoHoNMvra8

Πηγή βίντεο: IRKUT Corporation

Αποτελεί μία ακόμα κίνηση προς την κατεύθυνση χρήσης ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας που τώρα πετούν κυρίως μοντέλα της Boeing και της Airbus, κατά συντριπτική πλειοψηφία.

Το τελευταίο μοντέλο είναι μια παραλλαγή του Irkut MC-21, που πέταξε για πρώτη φορά το 2017. Το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε εξαιτίας των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν κινητήρες που παράγονται στη Ρωσία.

Έτσι προσθέτοντας τις μηχανές Aviadvigatel PD-14 σε άτρακτο που είχε επίσης κατασκευαστεί στη Ρωσία, η αεροπορική βιομηχανία της χώρας μπορεί να αρχίσει να κινείται μακριά από την εξάρτηση της από την τεχνολογία της  Δύσης.

Οι κινητήρες PD-14, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στην πόλη του Περμ, αποτελούν μια ακόμα νίκη της ρωσικής βιομηχανίας στη προσπάθεια της να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, με τους κατασκευαστές αεροσκαφών να μη χρειάζεται πλέον να εισάγουν κινητήρες από την Pratt & Whitney που εδρεύει στο Κονέτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έναρξη παραγωγής των αεροσκαφών που θα κατασκευάζονται εξ ’ολοκλήρου στη Ρωσία έχει προγραμματιστεί για το 2021.

Πηγή: Russia Today (RT)

Του ειδικού συνεργάτη

Shares