Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ρωσία: “Γαλλική μπαγκέτα” μυρίζουν οι Ρώσοι πίσω από απόπειρα δολοφονίας αξιωματούχου

Ο ιδρυτής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας ενός Ρώσου αξιωματούχου ο οποίος τραυματίσθηκε από παγιδευμένο δέμα στην Κεντρoαφρικανική Δημοκρατία.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Βάνγκι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, γράφει η εφημερίδα NovayaGazeta.Europe, επικαλούμενη το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος, ο Ντμίτρι Σίτιι, που είναι ο επικεφαλής του «Ρωσικού Σπιτιού» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έλαβε ανώνυμο δέμα, το οποίο εξερράγη μόλις το άνοιξε, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά και να διακομισθεί στο νοσοκομείο.

«Πριν χάσει τις αισθήσεις του, ο Ντμίτρι Σίτιι κατάφερε να πει: “Είδα ένα σημείωμα: Αυτό είναι για σένα από όλους του Γάλλους, οι Ρώσοι θα φύγετε από την Αφρική”» δήλωσε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της Wagner και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Έχω ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας να ξεκινήσει την διαδικασία για την ανακήρυξη της Γαλλίας ως κράτους χορηγού της τρομοκρατίας, όπως επίσης και τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις τρομοκρατικές μεθόδους της Γαλλίας και των Δυτικών συμμάχων της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

 

Ο ιδρυτής της Wagner δήλωσε ακόμη ότι ο Σίτιι είχε δεχθεί απειλές.

«Στις 11 Νοεμβρίου ο Ντμίτρι Σίτιι έλαβε από το Τόγκο ένα δέμα με την φωτογραφία του γιου του, που ζει στην Γαλλία. Στο δέμα υπήρχε σημείωμα, το οποίο έγραφε ότι την επόμενη φορά θα λάβει το κεφάλι του γιου του εάν οι Ρώσοι δεν φύγουν από την αφρικανική ήπειρο και δεν ανοίξουν τις πόρτες στους Γάλλους», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν.

Η ρωσική πρεσβεία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διευκρίνισε ότι η κατάσταση της υγείας του Σίτιι θεωρείται σοβαρή, αλλά δεν απειλείται η ζωή του. «Οι γιατροί λένε, μώλωπες και απώλεια αίματος», ανέφερε η πρεσβεία.

Μετά το περιστατικό ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας της ρωσικής πρεσβείας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία αξιολογεί το περιστατικό ως απόπειρα δολοφονίας. Το «Ρωσικό σπίτι» βρίσκεται απέναντι από την πρεσβεία.

Το πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται η Novaya Gazeta.Europe, επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο AL Maydeen, γράφει ότι η αστυνομία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εξετάζει το συμβάν ως τρομοκρατική ενέργεια.

Από την πλευρά του, o Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε ότι το ρωσικό πολιτιστικό κέντρο θα παραμείνει ανοιχτό, παρά την επίθεση.

«Δεν πρέπει να δείχνουμε φόβο μπροστά στους τρομοκράτες, το μόνο που περιμένουν είναι αυτό», είπε, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί η ασφάλεια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

 

Ο Μπογκντάνοφ δεν επέρριψε ευθύνες στη Γαλλία, λέγοντας μόνο ότι «η διεθνής τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα».

Η επίθεση έρχεται την ώρα που οι τελευταίοι Γάλλοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποχώρησαν χθες Πέμπτη, μια αποχώρησε που αποφάσισε το Παρίσι μπροστά στον αυξανόμενο ρόλο της ομάδας Wagner στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2013 και στο επίκεντρο της στρατηγικής επιρροής της Μόσχας στην Αφρική.

 

newsit.gr

Shares