Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Ρωσία: Εξαιρούνται από τον νόμο περί καταπολέμησης της διαφθοράς όσων υπαλλήλων υπηρετούν στην Ουκρανία

Η Ρωσία πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι στρατιώτες, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην Ουκρανία δεν θα χρειάζεται πλέον να δηλώνουν εισόδημα, αφού εξαιρούνται από τον νόμο περί καταπολέμησης της διαφθοράς.

Πρόκειται για νέα μέτρο που στοχεύει να αυξηθούν τα κίνητρα για κατάταξη στον πόλεμο, ενώ αφορά και εκείνους που εργάζονται στις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) αν και δεν τις ελέγχει πλήρως, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το βράδυ της Πέμπτης η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που προέβλεπε ότι εξαιρούνται από τον νόμο περί καταπολέμησης της διαφθοράς «ορισμένοι πολίτες, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Με βάση αυτό το κείμενο, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, καθώς και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι «να γνωστοποιούν πληροφορίες για τα εισοδήματά, τις δαπάνες, την περιουσία τους». Το μέτρο ισχύει επίσης για τους/τις συζύγους και τα ανήλικα παιδιά των προσώπων αυτών και θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν «αποζημιώσεις και δωρεές» εφόσον γίνονται «για ανθρωπιστικούς λόγους» και «ελήφθησαν σε σχέση με τη συμμετοχή τους στη στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα κίνητρα που δίνει το Κρεμλίνο για να πείσει τους Ρώσους να πολεμήσουν στην Ουκρανία: υποσχέσεις για μεγάλα πριμ, τραπεζικές διευκολύνσεις, οικονομική βοήθεια στις οικογένειες στην περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού κ.α.

 

newsbeast.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares