Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ρωσία: Ετοιμάζει δημοψηφίσματα για προσάρτηση τομέων της Ουκρανίας

Δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πληθυσμός του Ντονμπάς τάσσεται υπέρ της προσάρτησης των περιοχών του στη Ρωσία, παρουσίασε αξιωματούχος του Κρεμλίνου, υπονοώντας πως θα οργανωθούν σχετικά δημοψηφίσματα.

Η ρωσική κυβέρνηση μοιάζει να βάζει θεμέλια για την οργάνωση δημοψηφισμάτων με σκοπό την προσάρτηση κατεχόμενων τομέων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Κιριγιένκο, αξιωματούχος του Κρεμλίνου, ανέφερε χθες Κυριακή πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ —γνωστές μαζί ως Ντονμπάς— υποδεικνύουν πως το 91 ως 92% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια, που κυρίευσαν τα ρωσικά στρατεύματα μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, τα ποσοστά κυμαίνονται από 75 ως 77%, σύμφωνα με τον κ. Κιριγιένκο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει επανειλημμένα πως εάν ο πληθυσμός περιοχών της Ουκρανίας θέλει να ενταχθεί στη Ρωσία, το Κρεμλίνο θα ανταποκριθεί.

Πάντως ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη τον πλήρη έλεγχο των τομέων που το Κρεμλίνο υπονοεί ότι έχει σκοπό να προσαρτήσει. Ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιχειρούν σε περιοχές της Ντανιέτσκ. Το Κίεβο εξάλλου έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακτήσει τη Χερσώνα.

Η εγκυρότητα των στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Κιριγιένκο αμφισβητείται. Πρόσφατα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Μεντούζα ανέφερε πως ο πληθυσμός των περιοχών στην προσάρτηση των οποίων υπονοεί πως θα προχωρήσει το Κρεμλίνο είναι μοιρασμένος, με το 30% να τάσσεται υπέρ, το 30% κατά και τους υπόλοιπους κατοίκους να μην εκφέρουν άποψη.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares