Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ρωσία: Αφήστε ελεύθερες τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων – Συμφωνία για προσφορά στην Αφρική

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα την επιμονή της στην ελεύθερη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Παράλληλα ρωσική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem-Uralkali συμφώνησε με την Ολλανδία, την Εσθονία και το Βέλγιο να προσφέρει στην Αφρική φορτία λιπασμάτων που έχουν αποκλειστεί στις χώρες αυτές, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της Uralchem Ντμίτρι Κονιάεφ δήλωσε ότι ο όμιλος «συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για να οργανώσει δωρεάν διανομές στην Αφρική με περισσότερους από 262.000 τόνους λιπασμάτων» που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε χώρες της ΕΕ.

Η Ολλανδία δήλωσε χθες ότι ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών θα επιτρέψει την αποστολή στο Μαλάουι 20.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων που παραμένουν στο λιμάνι του Ρότερνταμ λόγω των κυρώσεων σε βάρος Ρώσου ιδιώτη, ο οποίος δεν κατονομάστηκε.

Το TASS ανέφερε ότι όρος της συμφωνίας ήταν ότι το πρόσωπο στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις καθώς και η ρωσική εταιρία δεν θα αποκομίσουν κανένα κέρδος από τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με το TASS, ο Κονιάεφ δήλωσε ότι επιτεύχθηκαν συμφωνίες για την εξαγωγή λιπασμάτων που παραμένουν αποκλεισμένα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Εσθονία, χωρίς όμως να δίνει διευκρινίσεις για τις ποσότητες από κάθε χώρα ή για τους προορισμούς των φορτίων στην Αφρική.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, το πρώτο φορτίο λιπασμάτων αναμένεται να αποσταλεί στο Μαλάουι την επόμενη εβδομάδα.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων ειδών διατροφής έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας που βοήθησε στην πρόληψη μιας παγκόσμιας κρίσης τροφίμων.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares