Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ρόδος: Νέα προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Ήδη παραγγέλθηκε από την Τρίτη προκαταρκτική έρευνα προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την φωτιά που κατακαίει τη Ρόδο, αφότου η Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου ενημερώθηκε από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό και την διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κ. Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Νέα προκαταρκτική έρευνα ζήτησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα αίτια της πυρκαγιάς που μαίνεται για 10η ημέρα στο νησί.

Ήδη παραγγέλθηκε από την Τρίτη προκαταρκτική έρευνα προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, αφότου η Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου ενημερώθηκε από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό και την διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου κ. Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Η Αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε να διερευνηθεί τυχόν τέλεση των αδικημάτων του εμπρησμού σε δάσος, της υποβάθμισης περιβάλλοντος και της παράβασης καθήκοντος και συγκεκριμένα τα αίτια προκλήσεως της πυρκαγιάς στη Ρόδο και ταυτόχρονα για το αν οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν ή μη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έγκαιρη κατάσβεσή της.

Όπως αναφέρει η Δημοκρατική, στο νησί βρίσκονται ήδη 3 επιτελείς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που μαζί με τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου διενεργούν έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Ταυτόχρονη έρευνα σε όλα τα επίπεδα διενεργείται από στελέχη και επιτελείς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Δημοκρατίκη η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός είχε συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα και μόνο με τους κ.κ. Βενιό και Μπαλατσουκα.

Θυμίζουμε πως τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Ρόδο έχει παραγγείλει ήδη στον Πταισματοδίκη Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελέας κατέστησε εξάλλου σε όλους τους τόνους σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε ταυτόχρονα να διενεργηθεί και άρση απορρήτου επικοινωνιών για την διακρίβωση των υπαιτίων κακουργημάτων εμπρησμού και την υποβολή λεπτομερούς σχετικού αιτήματος για να υποβληθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ταυτόχρονα η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφουγκραζόμενη τα όσα καταγγέλθηκαν κυρίως στα social media αλλά και από μέλη εθελοντικών ομάδων και απλούς πολίτες παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παραβάσεως καθήκοντος, της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκαταρκτικής έρευνας θα αναζητηθούν αρμοδίως οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου για να διαπιστωθεί ποια έργα, ποια μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας ελήφθησαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023.
Επιπλέον θα διερευνηθεί αν έχει εκπονηθεί κι αν έχει υλοποιηθεί συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ζητούνται με την ίδια παραγγελία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «δημοκρατικής», να εξεταστεί αν έχουν χαραχθεί και αν έχουν υλοποιηθεί αντιπυρικές ζώνες στο νησί.
Ανατίθεται στο πλαίσιο της ίδιας εισαγγγελικής έρευνας επιπλέον στην επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής Αιγαίου και την Δ/νση Δασών Ρόδου η διενέργεια ανάλογης έρευνας που αφορά στην χάραξη και υλοποίηση έργου αντιπυρικών ζωνών για την πρόληψη πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο του 2023.
Επιπλέον ο Πταισματοδίκης Ρόδου καλείται να ζητήσει και να προκαλέσει ανάλογη έρευνα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το μέγεθος και τα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής όπως και έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια και το μέγεθος της καταστροφής.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου αναθέτει με την ίδια παραγγελία τη διενέργεια αυτοτελούς σχετικής έρευνας και στους επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι καλούνται να ερευνήσουν ομοίως τα αίτια και τους υπαιτίους της μη έγκαιρης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς, την τυχόν έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων και την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και επαρκών μέσων καταστολής της πυρκαγιάς.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares