Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Ρομπότ υψηλής τεχνολογίας στην υπηρεσία του ισραηλινού στρατού (βίντεο)

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Ισραήλ ανέπτυξε ημιαυτόνομο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους, (UGV), έτσι ώστε να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ασύμμετρες πολεμικές απειλές.

Το όνομα του οχήματος είναι “Jaguar” με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι πρόκειται “για ένα από τα πρώτα στρατιωτικά ρομπότ στον κόσμο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές αναφορές για την εμφάνιση του “Jaguar” που χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό στρατό για 24ωρες περιπολίες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Το όχημα αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των συστημάτων Elta της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Bιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Το “Jaguar” θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τη διάσωση της ζωής των στρατιωτών που περιπολούν στον φράχτη.

Το ημιαυτόνομο ρομπότ θα μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικούς στόχους, κατευθυνόμενο με τηλεχειρισμό. Είναι εξοπλισμένο με αντιαρματικό πυροβόλο ΜΑG, 7,62 χιλιοστών, κάμερες υψηλής ανάλυσης, επικοινωνιακούς αναμεταδότες προηγμένης τεχνολογίας, ισχυρά φώτα πορείας και τηλεχειριζόμενο σύστημα δημοσίων ανακοινώσεων, (σ.σ. ηχεία για μηνύματα και προειδοποιήσεις) για επιχειρησιακούς σκοπούς.

Παρακολουθείστε το βίντεο:

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει διεξάγει τον πρώτο πόλεμο παγκοσμίως με τη χρήση “τεχνητής νοημοσύνης”, (Artificial Intelligence – AI),  εναντίον της Χαμάς. Το κατάφερε προσαρμόζοντας όλες τις πολιτικές τεχνολογίες ΑΙ για στρατιωτική χρήση από τον τομέα πληροφοριών, σύμφωνα με τον Γιουνίς Νταρ, συντάκτη αμυντικών θεμάτων στους Eurasian Times.

Mε την ανάπτυξη του ρομποτικού οχήματος, ο ισραηλινός στρατός έχει σίγουρα προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που αποκαλεί “το μέλλον της άμυνας του Ισραήλ”.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Shares