Τετάρτη , 29 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Ρόμπερτ Φίτσο: Οι παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την «βάναυση» επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Παγκόσμιοι ηγέτες και αξιωματούχοι άρχισαν να αντιδρούν στην είδηση ​​της επίθεσης που δέστηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (15.05.2024), έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας από έναν 71χρονο Σλοβάκο πολίτη. Ο δράστης πυροβόλησε κατά του Ρόμπερτ Φίτσο 4 φορές και κατάφερε να τον τραυματίσει, με τον πολιτικό να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πολιτικοί αρχηγοί και υπουργοί άλλων κρατών καταδίκασαν την πράξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «βάναυση».

Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπουτόβα έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο X: «Απόλυτα συγκλονισμένη από τη σημερινή βάναυση επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Robert Fico, την οποία καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο.

Του εύχομαι πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και έγκαιρη ανάρρωση. Η σκέψη μου είναι επίσης με την οικογένειά του και τους οικείους του».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δήλωσε σε ανάρτησή του στο X:«Συγκλονίζουν τα νέα για τον πυροβολισμό του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Εύχομαι στον πρωθυπουργό να γίνει καλά το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη βία, δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης ότι είναι «βαθιά συγκλονισμένος» από την είδηση.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Τσιολάκου είπε ότι οι υπεύθυνοι για τον πυροβολισμό «πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε και αυτός στα “σοκαριστικά” νέα στα social media: «Συγκλονιστικά νέα από τη Σλοβακία. Ρόμπερτ, οι σκέψεις μου είναι μαζί σου σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή».

Και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ καταδίκασε το συμβάν στο X: «Σοκαρισμένος που άκουσα αυτά τα φρικτά νέα. Όλες μας οι σκέψεις είναι στον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι λαϊκιστής και γνωστός για τις αδικίες εναντίον δημοσιογράφων καθώς και τη δολοφονία ενός το 2018, πουθ αποτέλεσε τον λόγο της παραίτησής του από την πρωθυπουργία την ίδια χρονιά. Έχει επίσης αγωνιστεί κατά της μετανάστευσης και των δικαιωμάτων LGBTQ+.

Ο πρωθυπουργός είχε προηγουμένως αντιταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και ήταν κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αναγκάσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνάψουν μια συμβιβαστική ειρηνευτική συμφωνία, ενώ ο ίδιος δηλώνει θαυμαστής του Ρώσου προέδρου, Βλανιμίρ Πούτιν.

newsit

Shares