Τετάρτη , 29 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Ρινγκ το κοινοβούλιο της Γεωργίας: Πανδαιμόνιο μετά από γροθιά στο πρόσωπο βουλευτή

Οι βουλευτές της Γεωργίας ήρθαν σε σύγκρουση στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, καθώς οι νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος έδειχναν έτοιμοι να προωθήσουν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», το οποίο έχει επικριθεί από τις δυτικές χώρες και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη γεωργιανή τηλεόραση έδειχναν τον Mamuka Mdinaradze, ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο και κινητήρια δύναμη πίσω από το νομοσχέδιο, να δέχεται γροθιές στο πρόσωπο από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Aleko Elisashvili ενώ μιλούσε από το βήμα.

Το περιστατικό προκάλεσε έναν ευρύτερο καβγά μεταξύ αρκετών βουλευτών, ένα περιστασιακό φαινόμενο στο συχνά θορυβώδες κοινοβούλιο της Γεωργίας. Πλάνα έδειχναν τον Elisashvili να υποδέχεται επευφημίες από διαδηλωτές έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.
Το γεωργιανό όνειρο δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επαναφέρει τη νομοθεσία που απαιτεί από τις οργανώσεις που δέχονται κεφάλαια από το εξωτερικό να εγγραφούν ως ξένοι πράκτορες ή να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, 13 μήνες μετά τις διαμαρτυρίες που το ανάγκασαν να βάλει το σχέδιο στο αρχείο.

Το νομοσχέδιο έχει επιβαρύνει τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην ψήφισή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έδωσε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες του μπλοκ.

Το «Γεωργιανό όνειρο» λέει ότι θέλει η χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και αντιμετωπίζει κατηγορίες για αυταρχισμό στο εσωτερικό της. Λέει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση των «ψευδοφιλελεύθερων αξιών», όπως τις αποκαλεί, που έχουν επιβληθεί από ξένους, και για την προώθηση της διαφάνειας.

ieidiseis

Shares