Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Reuters: «Στόχος προσάρτησης της Υπερδνειστερίας στη Ρωσία η κίνηση του Β.Πούτιν στη Μολδαβία»

Το διάταγμα θεσπίστηκε το 2012

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε ένα διάταγμα που αναγνώριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας, στην επίλυση της διαφοράς σχετικά με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζεται από την Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters.

Το διάταγμα, που θεσπίστηκε το 2012, όταν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ήταν σχετικά σε καλύτερο επίπεδο, ακυρώθηκε από την Μόσχα επίσημα “για να διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας» μετά από «βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η Υπερδνειστερία είναι μια ρωσόφωνη περιοχή που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητη.

Πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία εν μέσω φόβων ότι θα συγχωνευόταν με τη Ρουμανία.

Ένας πόλεμος το 1992 μεταξύ της πρόσφατα ανεξάρτητης Μολδαβίας και των αυτονομιστών, έφερε την παρουσία Ρώσων «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην περιοχή.

Ο Alexandru Flenchea, πρόεδρος της κοινής επιτροπής ελέγχου της Μολδαβίας στη ζώνη ασφαλείας γύρω από την Υπερδνειστερία, επέμεινε ότι η Μολδαβία και η Ρωσία είχαν μια πολιτική συμφωνία που “προβλέπει αμοιβαίο σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας”, ανέφερε το Reuters.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η κίνηση του Πούτιν ακολουθεί το σχέδιο αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να καταλάβει το αεροδρόμιο στο Κισινάου με Αλεξιπτωτιστές για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην Ουκρανία από την Υπερδνειστερία.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean επιβεβαίωσε τη φήμη, αλλά είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι παρά τα “πολλά σενάρια αποσταθεροποίησης…οι θεσμοί μας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας, Νικολάε Ποπέσκου, υποβάθμισε τη ρωσική απειλή για τη χώρα του, λέγοντας στους Financial Times ότι λόγω της ουκρανικής αντίστασης, «δεν βλέπουμε τον κίνδυνο στρατιωτικών σεναρίων στο εγγύς μέλλον στα σύνορα με τη Μολδαβία», αν και υπήρχε απειλή από τη Ρωσία για «υβριδικές ανατρεπτικές ενέργειες».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε «την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας».

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares