Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Reuters: Σχέδιο της Uniper για ανταλλαγή αυστραλιανού LNG με αμερικανικό για να εφοδιάσει την Ευρώπη

Reuters: Σχέδιο της Uniper για ανταλλαγή αυστραλιανού LNG με αμερικανικό για να εφοδιάσει την Ευρώπη

Η γερμανική Uniper είναι έτοιμη να ανταλλάξει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προμηθεύεται από την αυστραλιανή Woodside με αμερικανικό φυσικό αέριο, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει ταχύτερα τον εφοδιασμό της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εταιρειών και κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη να βρουν εναλλακτικές λύσεις ενεργειακού εφοδιασμού και να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, φοβούμενοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σταματήσει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση έλλειψης εφοδιασμού, η Uniper θα μπορούσε να διαθέσει στους πελάτες στην Ευρώπη αμερικανικό LNG που θα προοριζόταν για την ασιατική αγορά και θα μπορούσε να βρίσκεται στον Ατλαντικό, επιταχύνοντας τον εφοδιασμό της Ευρώπης.

“Η Uniper καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει πρόσθετα ή να ανακατευθύνει υφιστάμενα φορτία στη Γερμανία. Οι ποσότητες από την Αυστραλία θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με ποσότητες που προέρχονται από τις ΗΠΑ και βρίσκονται προς το παρόν στον Ατλαντικό και προορίζονται για πελάτες στην Κίνα, στην Ινδία και στην Ιαπωνία”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

“Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα τον ερχόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που οι ποσότητες αυτές είναι αναγκαίες για την Ευρώπη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Η Uniper δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με πελάτες στην Ασία για να απελευθερώσει κάποιες προμήθειες, αντικαθιστώντας τες με αέριο που προμηθεύεται από τη Woodside βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Η Ρωσία από τα μέσα Ιουνίου έχει μειώσει δραστικά τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και σήμερα διοχετεύει μόλις το 20% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, και η Woodside διπλασίασαν μια υφιστάμενη 13ετή συμφωνία που συνήψαν 2021 για 1 εκατομμύριο τόνους LNG ετησίως. Από το 2026 η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί στα 2 εκατ. τόνους ετησίως.

Το σχέδιο της Uniper θα έχει και περιβαλλοντικά ευεργετικές συνέπειες, μειώνοντας τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν τα πλοία μεταφοράς LNG, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Γερμανία προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για να αναπληρώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και στο πλαίσιο αυτό έχει προσεγγίσει το Κατάρ ως πιθανό προμηθευτή, αλλά πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών έχουν “κολλήσει”.

Η Uniper ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνομιλεί με πολλούς υποψηφίους προμηθευτές LNG, καθώς ο Όμιλος προσπαθεί να διευρύνει το δίκτυο συμφωνιών του.

Πηγή: capital.gr

Shares