Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Reuters: Πιθανή συσχέτιση του εμβολίου Pfizer με εγκεφαλικά βλέπει ο FDA και το CDC

Το Αμερικάνικο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης επισήμανε ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc (PFE.N) και το ενημερωμένο εμβόλιο COVID-19 της γερμανικής εταίρου BioNTech θα μπορούσαν να συνδέονται με έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που αναλύθηκαν από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσαν την Παρασκευή ότι μια βάση δεδομένων εμβολίων CDC αποκάλυψε ένα πιθανό ζήτημα ασφάλειας στο οποίο άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, 21 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech, σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, γνωστό και ως ισχαιμία του εγκεφάλου, προκαλείται από μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο.

Το σχετικό άρθρο του Reuters

Ο FDA και το CDC δήλωσαν ότι άλλες μεγάλες μελέτες, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου του CDC, οι βάσεις δεδομένων άλλων χωρών και οι βάσεις δεδομένων της Pfizer-BioNTech δεν είχαν επισημάνει αυτό το ζήτημα ασφάλειας, προσθέτοντας ότι απαιτεί περισσότερη έρευνα.

«Παρόλο που το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο VSD (Vaccine Safety Datalink) να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό», δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι έχουν ενημερωθεί για περιορισμένες αναφορές ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα 65 ετών και άνω μετά τον εμβολιασμό με το ενημερωμένο τους εμβόλιο.

«Ούτε η Pfizer και η BioNTech ούτε το CDC ή η FDA έχουν παρατηρήσει παρόμοια ευρήματα σε πολλά άλλα συστήματα παρακολούθησης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συμπεραίνουν ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετίζεται με τη χρήση των εμβολίων COVID-19 των εταιρειών», ισχυρίζονται οι εταιρείες.

Αυτή η πιθανή παρενέργεια δεν έχει εντοπιστεί με το δισθενές εμβόλιο της Moderna (MRNA.O) και τόσο το CDC όσο και το FDA συνεχίζουν να συνιστούν σε όλους ηλικίας 6 μηνών και άνω να φροντίζουν για τον εμβολιασμό τους για τον COVID-19.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares