Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Επιστολή του τούρκου πριν τη Σύνοδο Κορυφής – Πάλι εκτός Ελλάδα και Κύπρος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεύτερη επιστολή απέστειλε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη φορά λίγες μόνο ώρες πριν από τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και χωρίς να συμπεριλάβει στους παραλήπτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και ο κατάλογος των, πιθανών, κυρώσεων.

Σύμφωνα με την τουρκική Sabah στην επιστολή ο τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. διαχρονικά και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων ως ίσοι εταίροι του νησιού της Κύπρου».

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος: «Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος».

Σαρλ Μισέλ: H Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης για Τουρκία

Η Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις. Η Λιβύη και η Συρία είναι εστίες ανασφάλειας και αστάθειας. Ασκείται πίεση στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Η σχέση μας με την Τουρκία είναι υπό δοκιμασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με αυτήν την περιοχή. Πρότεινα τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα συζητηθούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ενέργεια, η ασφάλεια, η μετανάστευση κ.λπ».

«Πολύ συχνά, τους τελευταίους μήνες, παρατήρησα ότι οι φαινομενικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών θολώθηκαν γρήγορα χάρη στην ουσιαστική συζήτηση. Αυτό έγινε με την Κίνα. Οι πολιτικές προετοιμασίες μάς επέτρεψαν σε λίγους μήνες να καθορίσουμε μια κοινή θέση την οποία συμμερίζονται όλοι. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και για τη Λευκορωσία. Είμαι βέβαιος ότι και εδώ θα εκφράσουμε κοινές θέσεις που θα αντλήσουν τη δύναμή τους από την ενότητα μας» κατέληξε.

Shares