Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

“Ρελάνς” Αιγύπτου-Αλγερίας στην Α. Μεσόγειο: Συμμαχούν κατά Τουρκίας και GNA…..

Νέο μέτωπο κατά του Ερντογάν από Αλγερία και Αίγυπτο


Η Τουρκία έχει αποκτήσει πλέον στρατηγικές βάσεις στη Βόρεια Αφρική, οι οποίες τις επιτρέπουν να αποτελέσει μια τρομερή απειλή για την ασφάλεια χωρών όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος αλλά και το Σουδάν.

Παρόλο που οι αντιδράσεις της Αλγερίας στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη ήταν μέχρι στιγμής ρητορικές, η χώρα θα εγκαταλείψει τη στάση της ουδετερότητας υπό το φως των αυξανόμενων ενδείξεων ανασφάλειας λόγω της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη και θα συνεργαστεί στενά με την Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αποστέλλει ισλαμιστές μαχητές στην Αλγερία για να πιέσει τις αλγερινές αρχές να αποδεχθούν τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη ως τετελεσμένο γεγονός. Η τουρκική παρέμβαση όμως, έρχεται σε αντίθεση με το αντι-αποικιακό πνεύμα της αλγερινής πολιτικής ελίτ και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Σε μόλις έξι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση Fayez al-Sarraj στη Λιβύη, η Τουρκία μπόρεσε να ανατρέψει τακτικά τον πόλεμο εναντίον του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Η κίνηση αυτή άλλαξε όμως το στρατηγικό παιχνίδι στη Βόρεια Αφρική, ωθώντας Αλγερία και Αίγυπτο σε μια συμμαχία.

Ο έλεγχος της στρατηγικής αεροπορικής βάσης al-Watiya από τη Τουρκία στη δυτική Λιβύη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως περιορισμένη επιχειρησιακή επιτυχία της Άγκυρα σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση των τουρκικών drone.

Είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει στρατηγικές τοποθεσίες στη Βόρεια Αφρική, που θα της επιτρέψουν να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια χωρών.

Αναλυτές ανέφεραν ότι χώρες στην περιοχή δεν αντιμετώπισαν σοβαρά την παρέμβαση της Τουρκίας, αποτυγχάνοντας να κατανοήσουν ότι η αποστολή όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη είναι ενδεικτική των νέο-οθωμανικών φιλοδοξιών για αναβίωση της εξουσίας του Τούρκου σουλτάνου στην Αφρική.

Η επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη επέβαλε μια νέα ισορροπία δυνάμεων που πρέπει να υπολογιστεί, τόσο για τη Βόρεια Αφρική όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα σχέδια του Τούρκου προέδρου για τη διασφάλιση του πετρελαίου της Λιβύης και τον έλεγχο της μεγάλης ακτής της Λιβύης επηρεάζουν τα συμφέροντα και την ασφάλεια των χωρών της περιοχής και την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής, οι επίσημες αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων χωρών σχετικά με την πτώση της βάσης al-Watiya ήταν χλιαρές.

Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι πραγματοποίησε επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ Ζάκι, στην οποία τόνισε την ανάγκη να ετοιμασθούν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις σε υψηλή επιφυλακή, μια αντίδραση που ορισμένοι θεωρούσαν συμβολικό μήνυμα για να δείξουν ότι το Κάιρο απορρίπτει την νέα πραγματικότητα στο λιβυκό έδαφος.

Πολλές αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι η προοπτική της αιγυπτιακής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη δεν ήταν μέχρι στιγμής στα χαρτιά.

Η τουρκική παρέμβαση στην Λιβύη φέρεται να αφορά τις διεθνείς δυνάμεις που υποστήριξαν την ανατροπή του καθεστώτος του Muammar Qaddafi για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα στη Λιβύη, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.

Σίγουρα, αυτές οι χώρες δεν θα αποδεχθούν μια ισχυρή και στρατηγική τουρκική παρουσία στη Λιβύη που κινδυνεύει να δώσει στην Άγκυρα τον έλεγχο των υδάτων της Μεσογείου, ανοίγωντας την πόρτα για περαιτέρω πίεση και εκβιασμό.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βάση al-Watiya ή στις ακτές της Λιβύης θεωρείται απειλή και για τις χώρες της νότιας Ευρώπης που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, ειδικά όταν συνδυάζεται με ρωσικό-τουρκικό συντονισμό στη Λιβύη.

Απειλεί επίσης την εθνική ασφάλεια των χωρών της Βόρειας Αφρικής που συνορεύουν με την Λιβύη από Ανατολικά και δυτικά όπως η Αλγερία.

Η τελευταία σίγουρα δεν μπορεί να αγνοήσει την παρουσία της Τουρκίας σε μια περιοχή που πιστεύει ότι αποτελεί στρατηγική επέκταση της ασφάλειάς της, καθώς η Αλγερία διατηρεί προηγμένες σχέσεις ασφάλειας και οικονομίας με φυλές στην παραμεθόρια περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmajid Tebboune τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για μια λύση στη Λιβύη που δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Αλγερίας.

Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα, η Αλγερία θα έλθει σε σύγκρουση με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια.

Παρατηρητές στην Αλγερία επεσήμαναν στις πρόσφατες προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση του αλγερινού στρατού από παλιούς περιορισμούς που τον εμπόδιζαν να παίξει εξωτερικούς ρόλους, μπορεί να γίνουν μια χρυσή ευκαιρία για α κινηθεί ελεύθερα η χώρα για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Λιβύης όπου ο τουρκικός ο στρατός και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία.

Η επιδεινούμενη κατάσταση ασφάλειας στη Λιβύη σίγουρα θα βοηθήσει την Αλγερία να δικαιολογήσει αυτήν την αναμενόμενη αλλαγή και να επέμβει σε συνεργασία με την Αίγυπτο στην κατάσταση στο λιβυκό έδαφος με πολλούς και διάφορους τρόπους.

 

ΠΗΓΗ

Shares