Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Ραβασάκι» Γαλλίας στην Αυστραλία: «Ακυρώσατε τη συμφωνία για τα υποβρύχια ; Πληρώστε μας»

Μετά την απροσδόκητη συμφωνία AUKUS ανάμεσα στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αφορά την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων και τεχνογνωσίας στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας, η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group έμεινε «στην απέξω» και «με άδεια χέρια», αφού είδε την συμφωνία για γαλλικά υποβρύχια με την Καμπέρα να ακυρώνεται.

Όμως, φαίνεται ότι οι Γάλλοι δεν πρόκειται να αφήσουν την όλη υπόθεση να λήξει δίχως «μάχη» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Naval Group ετοιμάζει να καταθέσει στην Αυστραλία μια «λεπτομερή και ποσοτικοποιημένη πρόταση» που θα περιλαμβάνει τα έξοδα και το συνολικό κόστος για τις εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της σύμβασης για την κατασκευή των δώδεκα γαλλικών υποβρυχίων.

Αυτό αποκάλυψε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, Pierre Eric Pommellet, ενώ υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε «προειδοποιήσει» την Καμπέρα στις 15 Σεπτεμβρίου για τις ενδεχόμενες «συνέπειες» που θα είχαν οι Αυστραλοί σε περίπτωση που ακύρωναν τη συμφωνία. Επιπρόσθετα, επιβεβαιώθηκε πως η Αυστραλία δεν είχε προχωρήσει σε καμία διαβούλευση με τη Γαλλία αναφορικά με την πιθανότητα προμήθειας πυρηνικών υποβρυχίων, παρά το γεγονός ότι η Γαλλία διαθέτει σημαντική εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία τέτοιου είδους υποβρυχίων.

Η Αυστραλία δεν ζήτησε πυρηνικά υποβρύχια – Η Γαλλία ζητά τον «λογαριασμό»
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο CEO της Naval Group: «Σε καμία περίπτωση δεν μας έχει ζητηθεί από την Αυστραλία να προσφέρουμε τα πυρηνικά υποβρύχια νέας γενιάς τύπου Barracuda». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε την περασμένη Τρίτη πως: «Την ίδια μέρα με την ανακοίνωση της AUKUS, οι Αυστραλοί εξέφρασαν στην Γαλλία την ικανοποίησή τους αφενός για τις επιδόσεις που μπορούν να πετύχουν τα υποβρύχια μας αφετέρου για την συνολική πρόοδο του αναπτυξιακού προγράμματος. Με άλλα λόγια, ήταν έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της σύμβασης».

Συνεπώς, δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά για την πρόθεση της Αυστραλίας να προμηθευτεί πυρηνικά υποβρύχια αντί για συμβατικά ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια, όπως είχε συμφωνηθεί με την γαλλική πλευρά, η οποία πλέον υποστηρίζει ότι η Καμπέρα πρέπει να πληρώσει το κόστος που δημιουργήθηκε από τις εργασίες και την πρόοδο στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος. Αναμένεται λοιπόν τις επόμενες ημέρες να φανεί το περιεχόμενο του «λογαριασμού» που θα ζητήσει η Naval Group.

onalert.gr

Shares