Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ράλι άνω του 4% στο πετρέλαιο μετά την “ανωτέρα βία” της Gazprom

Ισχυρή άνοδο παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις ροές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επίκληση “ανωτέρας βίας” από την Gazprom και η υποχώρηση της αξίας του δολαρίου αντισταθμίζουν τους φόβους για τη ζήτηση του αργού λόγω επικείμενης ύφεσης και των lockdown στην Κίνα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου του Brent πραγματοποιεί άλμα 4,77% και διαπραγματεύεται στα 106 δολάρια το βαρέλι έχοντας προσθέσει στην τιμή του σήμερα 4,84 δολάρια.

Παρομοίως, το αμερικανικό πετρέλαιο WTI Αυγούστου σημειώνει άνοδο 4,38% κινούμενο στα 101,87 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο της τιμής του κατά 4,32 δολάρια σήμερα.

Η τιμές του αργού κινούνταν ήδη ανοδικά από το πρωί, με τους αγοραστές να έχουν προβάδισμα με φόντο την υποχώρηση του δολαρίου, αλλά ενέτειναν έντονα τα κέρδη τους αφότου έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επικαλέστηκε “ανωτέρα βία” σχετικά με τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε επιστολές προς τουλάχιστον τρεις πελάτες της – ο ένας εκ των οποίων ο διαχειριστής στη Γερμανία Uniper – η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω “έκτακτων” περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

“Το αργό πετρέλαιο Brent θα βρει στήριξη εάν η Ρωσία δεν επαναφέρει τις ροές στη Γερμανία μετά τη συντήρηση του Nord Stream 1”, σημειώνει ο ανώτερος αναλυτής του OANDA, Τζέφρι Χάλεϊ.

Πηγή του CNBC αναφέρει ότι οι επιστολές της Gazprom αφορούν τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία αλλά και πέρα από αυτήν.

“Αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές εάν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα επαναληφθούν”, επισήμανε από την πλευρά του ο ανώτερος οικονομολόγος της ABN Amro, Χανς βαν Κλιφ.

“Με τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις κυρώσεις στο Κρεμλίνο, είναι αυξημένη η πιθανότητα να ανακοινώσει η ρωσική κυβέρνηση το επόμενο βήμα της, για περαιτέρω περικοπές των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίδραση”, προσθέτει.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σήμερα από τα πολυετή υψηλά του, παρέχοντας στήριξη στις τιμές των εμπορευμάτων γενικότερα, από το χρυσό μέχρι το πετρέλαιο.

Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα σε δολάρια πιο προσιτά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Την Παρασκευή τόσο το Brent όσο και το WTI είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη τους εβδομαδιαία πτώση εδώ και περίπου ένα μήνα, εν μέσω ανησυχιών για επερχόμενη ύφεση που θα πλήξει την ενεργειακή ζήτηση.

Την ίδια ώρα, τα μαζικά τεστ κορονοϊού συνεχίζονται σε διάφορα μέρη της Κίνας, προκαλώντας ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως.

Ωστόσο, η προσφορά του αργού παραμένει περιορισμένη, υποστηρίζοντας τις τιμές. Όπως αναμενόταν, το ταξίδι του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία απέτυχε να φέρει κάποια δέσμευση από τον κορυφαίο παραγωγό του OPEC για αύξηση της άντλησης πετρελαίου.

Ο Μπάιντεν θέλει οι παραγωγοί του Κόλπου να επισπεύσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και στη μείωση του πληθωρισμού.

“Αν και δεν υπάρχουν άμεσες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν υποδείξει μια αναμενόμενη σταδιακή αύξηση της προσφοράς”, τονίζει αναλυτής της National Australian Bank.

Σε κάθε περίπτωση, η επερχόμενη συνεδρίαση του OPEC+ στις 3 Αυγούστου θα συγκεντρώσει την προσοχή της αγοράς, καθώς το ισχύουσα συμφωνία παραγωγής λήγει τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: capital.gr

Shares