Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο Σκοπιανό! Χώρα του ΝΑΤΟ βάζει ΒΕΤΟ για το “Βόρεια Μακεδονία”…

Μπορεί η Ελλάδα από χθες να αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.Από τα τέλη Δεκεμβρίου η βουλγαρική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει κανένα μακεδονικό κράτος κι ότι εάν χρειαστεί θα ασκήσει και ΒΕΤΟ για το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ είχε δηλώσει πως «Οι ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα και εις βάρος της χώρα μας.

Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες, ίσως είναι δύσκολο να επιλυθούν μέσα σε έξι μήνες.

[…] Ως πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει “μακεδονική γλώσσα”. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Επιπλέον, ο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, έχει επίσης απειλήσει τον Ζάεφ με ΒΕΤΟ κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, καθώς τα εδάφη της ΠΓΔΜ ήταν βουλγαρικά. Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει».

Δυστυχώς η μόνη χώρα που δεν κάνει σοβαρή εξωτερική πολιτική είναι η Ελλάδα…

Shares