Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ΚΥΠΡΟ με τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ! Βαρύ Κλίμα για τα Στροβίλια…

Γενικευμένη είναι η προσπάθεια του Αττίλα και των κατοχικών αρχών να αποδομήσουν την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. 

Πέραν της απαράδεκτης παραβίασης του στάτους κβο στα Στροβίλια, όπως το Σίγμα πληροφορείται, ανάλογες ενέργειες μη μόνιμου, επί του παρόντος, χαρακτήρα, γίνονται σε διάφορες περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης.

Γεγονός που προβληματίζει έντονα τη Λευκωσία, η οποία δέχεται πυρά πανταχόθεν για άμεση και αυστηρή αντίδραση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη την Τρίτη.
Ήδη, όπως πληροφορείται το Σίγμα από ανώτατες πηγές, έγιναν έντονα διαβήματα προς την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την κατάσταση που επικρατεί, παράλληλα θα συζητείτο ξανά το θέμα στο πλαίσιο σημερινής επικοινωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Σπέχαρ, στο πλαίσιο των διαδικαστικών για τη συνάντηση με τον Ακιντζί την Τρίτη, ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο πρεσβειών.
Η στάση αυτή ανάγκασε μάλιστα το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.
“Ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους. Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει ανακοίνωση.
Οι εξελίξεις αυτές βαραίνουν το κλίμα 72 ώρες πριν από τη νέα άτυπη και αυτή τη φορά, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη. Η οποία θα είναι αρκούντως σημαδιακή ως προς το αν υπάρχουν προοπτικές και πόσο ρεαλιστικές είναι, για ουσιώδεις συνομιλίες το καλοκαίρι.
Την ίδια μέρα της καθοριστικής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Η Λευκωσία παρακολουθεί τις επαφές της αλλά αυτό που αναμένει είναι το τετ α τετ που θα έχει το επόμενο διάστημα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Άλλωστε η θέση της Άγκυρας είναι που θα κρίνει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares